“Este aproape sigur ca meteoritul de la Celiabinsk ar fi dispus de scut termic de protectie. Aceasta ipoteza pare sa explice motivul pentru care meteoritul din 15 februarie 2013 nu s-a dezintegrat în mod repetat si la altitudini mari precum a facut-o cel de la Sikhote-Alin, din 1947.”
Înregistrarile video postate pe net demonstreaza ca desi majoritatea meteoritilor încep sa se dezintegreze imediat ce intra în atmosfera înalta a Terrei si ard, meteoritul de la Celiabinsk a strabatut întreaga atmosfera, pâna aproape de sol, într-un singura bucata, compacta. Lucru aproape imposibil daca nu ar fi fost protejat de scut termic si care ar fi putut fi înlaturat sau detonat, comandat, la altitudinea de 20-25 km. Cu scopul de a permite pulverizarea si incendierea vehiculului cosmic înainte de a atinge solul.
Rolul scutului termic ablativ al rachetelor balistice intercontinentale (ICBM) sau al navelor cosmice, este acela de a bloca transferul fluxului caloric de la unda de soc, la structura vehiculului de reintrare în atmosfera. SIRCA (Silicone Impregnated Reusable Ceramic Ablator) este un material monolitic ceramic de tip ablativ, utilizat la realizarea scuturilor termice ale ICBM. El poate fi turnat în orice forma, sau aplicat direct pe învelisul vehiculului de reintrare spatial. RCC (Reinforced Carbon-Carbon) este un alt material tip ablativ utilizat de americani la ICBM (carbonul este cel mai refractar material cunoscut, derivatul sau grafitul, sublimeaza la 3.825 grade Celsius).
Totusi, probabilitatea ca meteoritul sa fi fost alcatuit în mod natural, la unul din capete, din macar o parte a materialelor pentru scutul ablativ, e cam 1:1.000. Mai adaug ca meteoritii au si o miscare de rotire în jurul axelor, pe traiectoria de intrare, care fac sa se încalzeasca si sa sublime o alta parte a meteoritului decât cea cu scutul termic”.VoceaRusiei