Nu e usor sa ajungi astazi la Biserica Mihai Voda, pentru ca e “închisa”, asa cum spuneam, între blocuri. În vechime o zareai de departe, înaltata, ca o cetate, pe un deal. În locul ales de domn, se afla o bisericuta mai veche, ctitorita de Vlad Dracul. Mânastirea era frumoasa si mare, împrejmuita cu ziduri largi, cu chilii multe, cuhnie, arhondarice si casa domneasca. La sfârsit, Mihai a ridicat si un pod în fata ei, pentru ca orice credincios sa poata trece Dâmbovita mai lesne. Dintru început, Mihai Voda a asezat-o ca stavropighie, adica supusa doar Patriarhiei de Constantinopol, ceea ce o ferea de ascultarea fata de orice mitropolit muntean. Apoi a daruit-o cu acareturi si sate si a închinat-o Sfintei Mânastiri Simonospetras din Muntele Athos, pe care tot el a recladit-o, fapt pentru care si astazi calugarii aghioriti îl cinstesc ca ctitor.
Cinstita ca sfânt lacas, onorata prin vechime si importanta, stravechea mânastire a lui Mihai Viteazul ocupa în Bucurestiul interbelic un loc de frunte. A venit însa vifornita comunista, o urgie mai grea decât invaziile turcesti si decât cele mai puternice cutremure. În fata ei, batrânul lacas avea sa ramâna fara aparare.
Icoana e tare frumoasa si foarte veche. Chipul Maicii Domnului e senin, vesel chiar. În mâna stânga îsi tine Pruncutul, iar cu cea dreapta arata spre El, spunându-ne ca nu e un copilas oarecare, ci Dumnezeu întrupat. Peste icoana aceasta minunata, de la Mihai Voda, au trecut patru veacuri, dar ea straluceste astazi ca atunci când a fost pictata în Muntele Athos. Traditia spune ca monahii aghioriti ar fi vrut sa-i dea Viteazului o icoana a Maicii Domnului, pictata chiar de ei, însa domnul a fost ucis înainte sa primeasca darul. Cu toate acestea, athonitii s-au tinut de cuvânt si, în anul 1666, au zugravit icoana si au trimis-o la Mânastirea Mihai Voda din Bucuresti. Si cum Dumnezeu razbuna întotdeauna nedreptatile, a transformat aceasta icoana în mare facatoare de minuni. Prin ea, Maica Domnului a fost mereu prezenta în biserica ridicata de Mihai, si este si astazi aici, asa cum pot marturisi credinciosii. I se spune “Hodighitria”, adica, în limba greaca, “Povatuitoarea”, pentru ca Maica Domnului arata cu mâna spre pruncul Iisus, îndreptându-i pe oameni catre Dumnezeu. Prea Sfânta face asta de câte ori este nevoie, slujindu-se, uneori, de semne înfricosatoare. Asa s-a întâmplat când a fost pentru prima data scoasa la lumina, dupa ce biserica Mihai Voda fusese zavorâta de comunisti. formula as