Minunile Sfintelor Moaste de la Lavra Pecerska

Intr-o zona pitoreasca, pe colinele din partea dreapta a Niprului, un ansamblu monahal de o frumusete divina este vizittat anual de mii de turisti si pelerini. Lavra Pecerska, denumita si Lavra Pesterilor face parte din patrimoniul UNESCO. Manastirea se intinde pe o suprafata de 28 de hectare si exista edificii atat la suprafata cat si in subteran.

Muzee, chilii, fortificatii, ateliere de pictura si croitorie, grote cu lungimi de pana la 1.000 de metri si chiar biserici subterane, alcatuiesc o asezare monahala ce dateaza din secolul IX.

lavra pecerska0

Intemeiata in anul 1051 de sfantul Antonie, initial sub forma unui complex de pesteri unde calugarii locuiau in post si rugaciune, manastirea a devenit neincapatoare pentru pustnicii care doreau sa se retraga aici luandu-se decizia de a construi o manastire la suprafata, la intrarea in pesteri. Pecherskaya Lavra a fost aproape distrusa de tatari in 1240, dar a fost refacuta de-a lungul secolelor si reconstruita in secolul 18 in stil ucrainian baroc.

lavra pecerska01

“Multimi impresionante de oameni erau botezati în apele Niprului si în afluentii acestuia si toti erau cuprinsi de evlavie sincera. Se botezau si pentru ca ordinul venea de sus, dar, mai presus de aceasta, oamenii erau tulburati si convinsi de adevarul credintei în Iisus Hristos în urma nenumaratelor minuni ce se petreceau sub ochii lor. Icoanele aduse din Rasarit faceau diverse minuni, moastele sfintilor la fel, biserici falnice erau ridicate în timp-record si pictate de pictori renumiti, veniti si ei din locurile deja crestinate. Mai mult decât atât, din Constantinopol, icoanele zburau si se aratau în vazduh cu multa stralucire, deasupra multor sate si orase rusesti, unde coborau, iar locuitorii întemeiau manastiri si construiau biserici.

În decursul istoriei s-a descoperit ca multi dintre calugarii din Lavra, plecati la Domnul, erau sfinti. S-au aflat moastele lor bine mirositoare, facatoare de minuni, adaugându-se mereu la cele existente. ” sursa

lavra pecerska02

Monahii de la Lavra Pecerska au fost ajutati cu terenuri, aur si argint, atat de 0printi si boieri cat si de simpli tarani.

Cronicarul Nestor spune despre intemeietorul Lavrei, ca a venit sus pe deal si s-a indragostit de acele locuri unde a dorit sa traiasca si sa se roage lui Dumnezeu.

lavra pecerska03

Cum se produce vindecarea in apropierea Sfintelor Moaste, se intreaba multi. Sa fie doar rezultatul unui proces de autosugestie ? Este totusi o influenta externa, o putere a Duhului Sfant ?Au Sfintele Moaste o putere atat de mare ?

O cercetatoare din Rusia a facut un studiu si rezultatele sunt uimitoare. Stia ca energia gandirii poate influenta nucleul atomilor si putea face conversia unor elemente chimice astfel incat sa schimbe procesele metabolice. La baza cercetarii a stat curiozitatea dar si descoperirea unui tratament miraculos care sa vindece orice boala.

A inceput experimentul cu boabe de grau. Inainte de toate a spus o rugaciune catre Dumnezeu, cerand binecuvantarea pentru studiul ei.

lavra pecerska

Aluat boabele de grau si le-a pus in pungi de hartie. O partea le-a dus undeva, unele au fost asezate langa Sfintele Moaste de la Lavra Pecerska si a treia punga a ajuns la Biswerica Sfantului Serghie. Primul test a fost timpul, cercetatoarea tinand pungile de la cateva secunde la cateva ore, in locatiile stabilite.

lavra pecerska4

“Tamila Reshetnikov, doctor in biologie, este cea care a facut publice rezultatele activitatii comisiei insarcinate cu studierea moastelor de la Lavra Pecerska, la sfarsitul anilor ’80 ai secolului trecut, din care facuse parte pe cand isi desfasura activitatea ca biolog la Institutul de genetica si fiziologie a plantelor. Printre experimentele efectuate s-au numarat si cele cu material biologic: boabe de grau. S-a impartit o cantitate oarecare de seminte in doua parti, una din acestea fiind tinuta langa moaste, dupa care au fost puse, in ladite separate, la incoltit. Cele expuse in preajma moastelor au germinat mai repede, avand masa de 2-3 ori mai mare decat a materialului de control si, tot in comparatie cu acesta, mladitele aeriene au crescut neobisnuit de repede si de mari.

grau

In cadrul unei alte experiente provocatoare, boabele de grau au fost impartite in trei parti, primele doua fiind iradiate cu cobalt, intr-o doza letala pentru acest soi de plante, dupa care au fost puse la germinat. Cele care au stat in preajma moastelor, desi iradiate, s-au comportat precum cele perfect sanatoase, energia emanata de moaste neutralizand-o pe cea nucleara, dovedindu-se a fi mai puternica decat aceasta, ceea ce, dupa cum era si de asteptat, nu s-a intamplat cu celelalte seminte supuse iradierii. Dupa parerea Tamilei Reshetnikov, sub actiunea campurilor energetice emanate de moaste – un tip de energie aparte, ce nu s-a lasat “definita” in vestitele, de altfel, laboratoare ale cercetatorilor, actionand ca un suflu datator de viata si intretinator al acesteia -, atat in cazul plantelor, cat si al organismului uman, se schimba proportia dintre elementele chimice componente, in sensul restabilirii echilibrului – ceea ce inseamna vitalitate si sanatate, fapt ce are influenta asupra proceselor chimice care au loc in cadrul acestora. Urmare a acestor modificari, boabele de grau germineaza mai usor, tulpinile aeriene cresc neobisnuit de repede si de viguroase, iar in cazul organismului uman, are loc redobandirea puterilor pierdute, adica insanatosirea. Dar, pentru ca acestea sa se intample, este foarte important, dupa cum ne asigura Tamila Reshetnikov, ca moastelor sa le fie adresat gandul-rugaminte in acest sens, de aparare a plantelor, de vindecare a organismului. Cum de se intampla toate acestea? Oamenii de stiinta n-au gasit raspunsul, dar nici sa le nege n-au avut cum, admitandu-le ca petrecandu-se aievea. Tocmai datorita energiei sesizate in preajma moastelor, dar care nu se lasa masurata de instrumentele lor, oricat de performante ar fi. O poti doar simti. Cu o singura conditie: sa crezi in posibila ei manifestare. sursa

lavra pecerska8

Craniile unor Sfinti, inhumati in Lavra, elimina lichid specific unui organism viu. Craniile sunt amplasate in vase de sticla si de argint. „Din cind in cind cite unul din ele incepe sa elimine un lichid uleios si aromat, care este folosit pentru miruirea crestinilor. Virsta unor cranii ajunge la o mie de ani”, a relatat presei unul din cercetatorii fenomenului, scriitorul Anatoli Bernatzki. Profesorul lui Hmelevski, care a condus grupul de experti, afirma ca lichidul este de provenienta organica si nicidecum nu poate fi apreciat drept un produs al descompunerii.

lavra pecerska1

In galeriile subterane de la Pecerska, la adancimi ce variaza intre 5 si 20 de metri, se afla acum peste 120 de moaste de sfinti. Tot aici au fost duse in vremuri tulburi si moastele Sfintei Teodora de la Sihla, cea care a sihastrit multi ani intr-o pestera din preajma schitului Sihla-Neamt.

lavra001

Astazi, Lavra Pecerska straluceste din nou, cu zecile ei de biserici, cu sutele ei de moaste si icoane minunate, cu slujbele sale aparte, atragand la sine mii de pelerini. Se stie ca foarte multi dintre credinciosii veniti intr-un astfel de pelerinaj si-au gasit, de-a lungul timpului, vindecarea si alinarea.

© http://portal.tfm.ro/

Materialul nu poate fi preluat fara acordul nostru.

<

p align=”center”>lavra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.