Unii simt gustul mult mai pronuntat decat restul populatiei. De obicei, aceasta sensibilitate se refera la gustul amar sau sarat si mai rar la cel dulce sau acru.
Pentru astfel de oameni, gustul de grapefruit este insuportabil. Nu le place varza de Bruxelles, nu pot bea cafea.
Asemenea predispozitie este mai frecventa la femei, decat la barbati si tot mai frecventa la popoarele africane sau cele asiatice, decat la europeni sau americani.
Motivul care da acest plus de sensibilitate este explicat de anatomisti prin configuratia si numarul papilelor gustative cu care este dotata limba persoanelor respective.
Exista persoane ale caror simturi, la primirea unor semnale senzoriale, transmit un fel de “ecou” in organism. De exemplu, ca reactie la o anumita culoare, ei simt un anumit gust, sau chiar o durere, iar ca reactie la un anumit miros, isi amintesc dintr-o data o melodie.
Cazul se numeste sinestezie si provine dintr-o tulburare neurologica, fara efecte asupra capacitatilor fizice sau psihice. De aceea, sinestezia nu este considerata un hadicap, dar nici o calitate deosebita.