Ochii sunt amplasati in regiunea frontala a capului si reprezinta organul vazului. Cand doua persoane se intalnesc automat privirile celor doi se incruciseaza. In ochii unei persoane se pot oglindi nenumarate sentimente, ganduri, stari de spirit sau intentiile unei persoane. Bucurie, tristete, aprobare, repulsie, dragoste, viclenie, rautate, gelozie, mila, entuziasm, pasiune, intrebari, minciuna sau adevar poti recunoaste usor in ochii celui de langa tine. Ochii fiecaruia dintre noi spun cuvinte ce uneori nu pot fi rostite. Multitudinea expresiilor reflectate in privire, insufletesc figura unui individ si un zambet larg nu poate ascunde tristetea ochilor. Un chip serios este dat in vileag de stralucirea unei priviri vesele.
Reflexele subconstiente al privirii formeaza prima impresie resimtita in fata unei persoane necunoscute. Se spune ca privirea lui Napoleon a intrat in legenda, prin puterea de patrundere incat nu i se putea rezista si cei priviti incepeau sa tremure de emotie.
Forma exterioara si dimensiunea ochilor au o anumita influenta asupra privirii. Niste ochi mari, fotogenici nu reflecta intotdeauna inteligenta, caldura sau bucuria de viata.
Independent de functia sa vizuala, ochiul este prin privirea pe care o exprima un agent activ al influentei pe care o persoana o poate exercita asupra alteia.
Ochiul bolnav nu mai emite decat o radiatie fara vigoare, siguranta sau stralucire si antreneaza oboseala din cauza efortului vizual. In cazul unor boli sau in perioadele febrile, ochiul capata o alta intensitate, devenind stralucitor sau amorf in unele cazuri de boala. Privirea isi recapata caracteristicile normale imediat ce starea de sanatate se schimba in bine.
Reactiile sufletului sunt traduse nu numai prein intermediul ochilor ci sunt exprimate si prin mimica faciala. Impulsurile emotive genereaza expresii ce depind de caracterul individului iar privirea completeaza tabloul. In mobilitatea ochilor se poate distinge o intreaga paleta de stari sufletesti, iar jocul gurii si al sprancenelor participa la exteriorizarea sentimentelor.
Anumite expresii ale ochilor raman de neuitat, mai ales intr-o situatie dureroasa sau intr-o clipa de iubire. Exista situatii cand vorbele se uita dar expresia unei anumite priviri nu se uita niciodata.
Victor Hugo, l-a prezentat pe Cain in “Legendele secolelor” fugind urmarit de un ochi, expresia poetica a constiintei dupa comiterea asasinatului asupra lui Abel. Ochii reprezinta fereastra sufletului catre exterior si pe figura unui individ, se reflecta starile si nuantele ce ii anima partea ascunsa. Fiecare expresie a privirii isi are corespondenta in trairile interioare, ochiul primind si reflectand lumina gandirii sau caldura sentimentelor, sensul spiritului sau limbajul inteligentei.