RETROCEDARE PENALA, partea a II-a. Suntem la Nadas, unde avocatii noilor proprietari ai zonei, sustin ca nu au niciun interes sa ii scoata pe oameni din gospodariile lor si ca decizia instantei priveste doar padurea si terenuri intravilane.
Miza in toata acesta poveste incalcita este padurea satului. Imediat dupa preluarea ei, familia Colteu a infiintat un ocol silvic si s-a mutat in cantonul din padure. A inceput sa taie si sa vanda lemn.
Stelian Lupu e avocatul unora dintre localnici. Spune ca si in cazul padurii nu au existat masuratori. “In mod normal cu acea sentinta trebuia sa se adreseze comisiei locale de fond funciar, care comisie, dupa ce identifica terenurile cu ajutorul unui expert topograf, emitea procesul verbal de punere in posesie, trebuiau masurate deoarece atat procesele verbale de punere in posesie cat si titlurile de proprietate sunt exprimate in sole si tarlale, ori sentinta este exprimata in numere topo. Si absolut firesc ca trebuia sa fie un expert. “
Un comunicat oficial al DNA vorbeste de un prejudiciu urias in acest caz. Pana acum din padure s-a taiat masiv. Zeci de milioane de euro, mare parte din lemn, taiat ilegal. Avocatul Vasilica Coroiu spune ca “evaluarea este facuta cam la 20 de milioane de euro. Prejudiciul. Obtinerea si exploatarea padurii.”