Acum cateva saptamani se derulau pe micile ecrane imagini filmate in Japonia. Cutremurul devastator din 11 martie si valul tsunami au lasat in urma privelisti apocaliptice. Oamenii au plecat la magazine ca sa isi faca provizii si au lasat in urma rafturile goale. Din motive lesne de inteles, aprovizionarea cu alimente proaspete a fost intarziata asa ca fiecare s-a descurcat cum a putut. Ministrul agriculturii, Valeriu Tabara spunea zilele trecute : “Romania are posibilitatea sa asigure din plin alimentele fara nici un fel de rezerva si le are si acum. Nu artificializam o criza care, in Romania, nu are dreptul sa vina. Romania nu poate trece printr-o criza alimentara prin ceea ce are ca suport pedoclimatic si conditii. Nu are cum”.
Din pacate socoteala de acasa, nu se potriveste cu cea din targ. Cei ce fac cumparaturi stiu foarte bine ca majoritatea produselor alimentare provind din multe alte tari si mai putin din productia proprie. Avem rosii turcesti, siriene, olandeze, spaniole, italiene, etc si numai vara se mai gasesc prin piete tarani ce vand soiuri de tomate 100% romanesti. Primim usturoi turcesc sau chinezesc, desi al nostru este mai bun si mai sanatos. Din snobism sau nestiinta, le facem vanzare altora si nu ne pasa de putinii agricultori pe care ii mai avem. O rosie mare si tare, nu dovedeste ca este si sanatoasa. Candva ne mandream cu branza de Sibiu si salata gustoasa de rosii iar musafirii veniti de pe alte meleaguri, apreciau mancarea cu gust din Romania. Construim autostrazi, parcari, vile, cladiri de tot felul, etc insa mancarea o aducem de la altii. Taranii cu greu mai pot cultiva cateva legume, fermele infloritoare din perioada ceausista au ajuns in paragina, serele implica costuri mari asa ca stam la mana altora pentru hrana zilnica. Am ajuns ca niste lacuste care devoreaza orice si uitam mereu sa ne gandim si la ziua de maine. Clima s-a schimbat, grindina face ravagii , perioadele cu inundatii masiva alterneaza cu seceta, verile sunt caniculare si irigatiile se fac pe hartie. Unele voci avertizeaza ca urmeaza o criza alimentara, ca preturile cresc insa noi asteptam minuni. Niste “minti luminate” vor sa reduca emisiile de gaze inlocuind carnea de porc si vita… cu insecte. Sa fie Joiana de vina pentru incalzirea globala ? Va veni timpul sa facem ciorba de lacuste si chiftele de carabusi ? Ce se intampla daca mancarea pe care astazi o cumparam de la altii, ne va fi interzisa ? O sa facem sapaturi dupa rame si cartite ?