In noaptea de 2 februarie 1959, noua alpinisti pe schiuri, angajati intr-o traversare pe coasta estica a muntelui Holat Siahl (care in limba localnicilor Mansi inseamna Muntele Mortii), in regiunea Sverdlovsk (azi Ekaterinburg) din nordul Uralilor, au avut parte de o moarte tragica, in imprejurari care nu au fost elucidate nici pana azi. Pe 26 februarie a fost gasit cortul, abandonat si foarte deteriorat. De aici plecau in jos, spre padure, pe o distanta de 500 de metri, urme de pasi in zapada; mai departe ele fusesera acoperite de ninsoarea cazuta intre timp. La marginea padurii, sub un cedru urias, cautatorii au gasit urmele unui foc, si cadavrele a doi din grup, fara incaltari si imbracati doar cu lenjerie de corp. Alte trei cadavre au fost gasite apoi, la mare distanta unul de altul, intre acest foc si cort, ca si cum cei trei ar fi vrut sa se intoarca in tabara.
Vezi mai multe despre Incidentul din trecatoarea Dyatlov
De aici plecau in jos, spre padure, pe o distanta de 500 de metri, urme de pasi in zapada; mai departe ele fusesera acoperite de ninsoarea cazuta intre timp. La marginea padurii, sub un cedru urias, cautatorii au gasit urmele unui foc, si cadavrele a doi din grup, fara incaltari si imbracati doar cu lenjerie de corp. Alte trei cadavre au fost gasite apoi, la mare distanta unul de altul, intre acest foc si cort, ca si cum cei trei ar fi vrut sa se intoarca in tabara.
Examinarea primelor cinci cadavre a dat drept cauza a mortii hipotermia. Una dintre persoane avea o fractura de craniu, dar s-a apreciat ca nu aceasta fusese cauza decesului. Gasirea ultimelor patru cadavre a schimbat insa lucrurile. Trei dintre ei aveau rani fatale; unul avea o rana majora la cap, alti doi aveau cosul pieptului zdrobit. Conform medicului legist Boris Vozrojdenii, forta necesara pentru a produce aceste vatamari trebuia sa fi fost imensa, comparabila cu cea de la un accident de automobil. Totusi tesuturile moi nu erau atinse si nu existau rani externe. Uneia dintre femei ii lipsea limba…magazin