Pelerinaj la Patriarhie . Moastele Sfantului Apostol Andrei si ale Sfantului Dimitrie cel Nou

Sute de romani s-au asezat deja la coada pentru a se inchina la Sfintele Moaste. Media va avea subiecte de tocat si ne va bombarda cu intrebari simpliste care sa le ofere senzationalul. Pentru ce v-ati rugat ? Oare reporterul se roaga pentru ceva sau cineva ? Daca da, atunci de ce repeta obsesiv aceleasi intrebari ?

Cei ce merg uneori pe la biserici nu pot sa nu remarce multimile ce aproape ca invadeaza Sfintele locasuri in zilele de sarbatoare si nu numai. Ce ii face oare pe acesti oameni sa se rupa de treburile zilnice si sa mearga la slujbe ? Contrar a ceea ce arata media romaneasca, la biserici nu merg doar cateva babe si mosnegi, ci foarte multi tineri.

Ceva ii atrage acolo. Sa fie instinctul ? Fug de problemele care le-au invadat viata si se aduna in jurul celui ce nu i-a mintit niciodata, nu i-a ranit, nu i-a gonit, nu i-a jignit, nu i-a indepartat – Dumnezeu. Unii merg pentru ca asa au vazut in familie (au avut exemple in fata lor), altii incearca sa descopere linistea si bucuria pe care numai Dumnezeu o poate darui oamenilor prin Fiul Sau si Sfinti, cativa merg din curiozitate si se lasa luati de val, iar unii merg catre Divinitate deoarece simt ca nimeni nu ii mai asculta. Cu cat viata se ingreuneaza cu atat mai multi se refugiaza langa Dumnezeu.

Sunt multi care merg sa ceara, dar nu putini sunt cei ce merg sa multumeasca. Chiar daca micile ecrane sunt pline de comentarii ironice la adresa “pelerinilor”, credinciosii ignora rautatile si isi vad de drum.

Bucurestenii au acum ocazia sa se inchine Sfintelor Moaste ale Sfantului apostol Andrei si ale Sfantului Dimitrie cel Nou. Cu putine zile in urma mii de oameni au stat in ploaie si in frig pentru a aduce micul lor semn de respect Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi. La sfarsit de noiembrie alti oameni vor forma cozi la Manastirea Prislop, unde se afla mormantul parintelui Arsenie Boca, Sfantul necanonizat al ardelenilor. La inceputul lunii decembrie altii vor merge sa se inchine la Mana Sfantului Nicolae, aflata la biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti.

Nu sunt singurele locuri Sfinte pentru romani, ei se inghesuie si la Pestera Sfantului Apostol Andrei, Manastirea Ghighiu, Manastirea Nicula, etc.

Imi vine in minte un pasaj “Samson spunea ca si el ca si parintele Manuil ar fi trebuit sa traiasca in Serbia. Dar au iubit mult tinuturile acestea, unde asteptau sa se petreaca o mare transformare spirituala. Nu a dat niciodata lamuriri dar spunea ca ei sunt numai niste vestitori.” Vezi articol

Au sosit oare acele timpuri la care se face referire ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.