Pestera cristalelor uriase din Mexic

Pestera Cristalelor Uriase ( Giant Crystal Cave ), a fost descoperita in anul 2000 de catre minerii care excavau un tunel pentru mina Naica, Mexic. Este un loc cu mari zacaminte de argint, plumb si zinc. Pestera cristalelor uriase este o cavitate in forma de potcoava cu peretii de calcar. Podeaua este acoperita cu blocuri perfect fatetate si grinzi uriase din cristal. Cueva de las Espadas (Pestera sabiilor), aflata la o adancime de 120 de metri, a fost descoperita in 1912, insa are cristale mai mici, dar la fel de spectaculoase.

Mexic pestera cuart2

Pesterile sunt accesibile datorita minerilor care pompeaza in permanenta apa. Temperatura in interior este de 58 C si 90/99% umiditate, ceea ce face imposibila supravietuitea speologilor si geologilor fara costume speciale. Cristalele pot ajunge si la 12 m lungime, 4 m diametru si peste 50 de tone.

Mexic pestera cuart

In anul 2000 au mai fost descoperite alte doua pesteri – Ochiul reginei si Pestera Lumanarilor, iar in 2009 Pestera palatului de gheata cu formatiuni mult mai mici.

Mexic pestera cuart5

Cercetatorii au stabilit ca ele s-au format de-a lungul unei perioade indelungate, insa nu au reusit sa explice formele ciudate ale cristalelor. Este atat de periculos inauntru incat si cu costume de protectie, dupa 20 de minute organele incep sa cedeze.

Mexic pestera cuart4

Pestera are marimea unui teren de fotbal si inaltimea unei cladiri cu 2 etaje. Unele dintre aceste cristale sunt rupte misterios,probabil toate in acelasi timp,ori datorita propriei greutati,ori datorita unor cutremure. Marimea lor este un mister, fiind de cel putin 5 ori mai mari fata de cristalele descoperite anterior. Cristalele gigatice sunt foarte rare, datorita faptului ca gipsul creste foarte lent si are nevoie de doua ingrediente: sa fie scufundat in apa si temparatura de peste 120 grade C. Este clar ca in aceasta pestera conditiile gologice au ramas neschimbate periode lungi de timp. Aceasta caldura mortala pentru oameni provine din adancurile pamantului. Sub zona Naica se afla cateva falii tectonice avand o camera magmatica dedesubt care incalzeste apa ce circula prin scoarta pamantului.” sursa

crystal-caves-2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.