Pesterile Longyou reprezinta o adevarata enigma pentru oamenii de stiinta

Situate în apropiere de satul Shiyan Beicun în provincia Zhejiang, China, pesterile din Longyou reprezinta o magnifica si rara lume subterana, considerata în China ca “a noua minune a lumii”. Aceste fermecatoare pesteri artificiale, despre care se crede ca dateaza de acum cel putin 2000 de ani, sunt printre cele mai mari opere arhitectonice subterane ale timpurilor antice.

Oameni de stiinta si arheologi din întreaga lume, nu au fost în masura sa le dezvaluie secretele, lasând fara raspuns întrebarile legate de cine le-a construit si mai ales, de ce? Sistemul de pesteri a fost descoperit în 1992 de catre un satean, de atunci fiind explorate aproximativ 36 de cavitati artificiale, aflate pe o suprafata totala de peste 30 de mii de metri patrati. Pesterile sunt sculptate în siltstone (o roca sedimentara) si fiecare dintre ele are o adâncime de aproximativ 30 de metri. Peisajul este presarat cu poduri, jgheaburi, piscine si stâlpi distribuiti uniform în toata structura, cu scopul de a sprijini plafoanelor pesterilor. Peretii si coloanele de sprijin au fost sculptate cu mare precizie, acoperite cu linii paralele decorative realizate cu o dalta. Din cele 36 de pesteri, în prezent, doar una este deschisa publicului, aleasa pentru ca în interior exista sculpturi din piatra înfatisând cai, pesti si pasari.

longyou

Pesterile Longyou reprezinta o adevarata enigma pentru oamenii de stiinta. Conform Ancient Origins, exista zece mistere nerezolvate în legatura cu acestea.

1. Cum au fost construite? O estimare aproximativa a calculat ca pentru a realiza pesterile a fost dislocata pâna acum o cantitate de roca de pâna la 1 milion de metri cubi. Luând în considerare media de excavare zilnica a unei persoane, oamenii de stiinta au calculat ca ar fi nevoie de cel putin o mie de oameni angajati la sapat, zi si noapte, fara oprire, timp de sase ani. Cu toate acestea, calculul nu tine cont de îngrijirea incredibila si precizia cu care au fost realizate cavitatile. Acest lucru înseamna ca volumul de munca ar putea fi mult mai mare decât estimarea teoretica. În plus, nu sunt cunoscute deloc uneltele utilizate pentru sapat. Niciuna dintre ele, de fapt, nu a fost gasita în pesteri. Oamenii de stiinta nu stiu cum s-ar fi putut obtine aceasta simetrie, precizie si asemanari între diversele pesteri.

2. Nu exista dovezi ale constructiei. În ciuda dimensiunii si efortului depus în realizarea lor, pâna în prezent, nu exista nicio urma legata de constructia lor, existenta lor nu poate fi gasita în documentele istorice, ceea ce este foarte neobisnuit, având în vedere amploarea proiectului. În plus, desi excavarea a cerut îndepartarea unui milion de metri cubi de roca, nu exista dovezi arheologice care sa explice unde se afla materialul rezultat.

longyou1

3. De ce au fost gravati peretii? Pesterile din Longyou sunt toate cioplite, de la podea pâna la tavan, cu linii paralele pe aproape fiecare suprafata. Efectul final este de mare uniformitate, lucru care a necesitat o imensa abilitate si nenumarate ore de munca. Întrebarea este, de ce? Daca scopul a fost doar decorativ, de ce s-au investit atât de multe ore de munca? Au o semnificatie simbolica? Unicul decor similar cunoscut se gaseste pe niste obiecte de ceramica adapostite într-un muzeu din apropiere, care sunt datate între 500 si 800 î.Hr.

4. Lipsa de viata acvatica. Când au fost descoperite, cavitatea era scufundata în apa, probabil de ceva timp. Initial, s-a crezut ca au fost “iazuri fara fund”. Numai atunci când apa a fost complet pompata afara s-a realizat ca e vorba de structuri artificiale. Majoritatea satelor din sudul Chinei sunt situate în imediata apropiere a iazurilor naturale foarte adânci (denumite “fara fund”). Aceste rezervoare de apa au o mare varietate de peste. Cu toate acestea, dupa ce apa a fost scoasa din Pesterile Longyou, nu s-a putut gasi un singur peste sau orice alta forma de viata.

5. Cum au putut sa fie atât de bine conservate pesterile? Una dintre cele mai interesante chestiuni este a întelege modul în care pesterile si-au mentinut integritatea structurala pentru mai mult de 2000 de ani. Nu exista semne de prabusire, sau mormane de moloz si nicio ruina, în ciuda faptului ca în unele zone zidurile au o groasime de doar 50 de cm. De-a lungul secolelor, zona a suferit numeroase inundatii, dezastre si razboaie. Din cauza miscarilor geologice, muntii si-au schimbat morfologia, dar interiorul pesterilor, forma si gravurile si-au mentinut precizia lor originala, ca si cum ar fi fost construite doar cu putin timp în urma.

Longyou2

6. Cum au reusit constructorii sa lucreze pe întuneric? Din cauza marii adâncimi a pesterilor, unele zone din partea inferioara sunt scufundate în întuneric total. Totusi, si peretii din aceste zone au fost decorati cu mii de linii paralele. Cum au lucrat în întuneric? Potrivit lui Jia Gang, profesor la Universitatea Tongji specializata în constructii civile, producatorii ar fi putut folosi lampi cu combustibil. Cu toate acestea, având în vedere vastitatea camerelor, ar fi fost nevoie de sute de lampi. Curios este ca plafonul pesterii nu prezinta semne de funingine.

7. Pesterile au fost proiectate pentru a fi conectate? Desi suprafata totala este de 30 mii de metri patrati, cele 36 de pesteri sunt raspândite pe o zona foarte mica. Având o astfel de densitate, este discutabil daca pesterile au fost proiectate pentru a fi conectate între ele. Care ar fi scopul realizarii mai multor pesteri separate, dar apropiate, fara conectare între ele? În multe zone, peretii care separa pesterile sunt foarte subtiri, doar 50 de cm, dar nu sunt niciodata legate, astfel încât sa apara ca separate în mod deliberat una de alta.

8. Cine le-a construit? Se crede ca pesterile dateaza din perioada anterioara dinastiei Qin, fondata în 212 î.Hr. Cu toate acestea, nimeni nu are nicio idee cine ar fi fost în masura sa realizeze o astfel de lucrare. Unii cercetatori sustin ca nu este nici posibil, nici logic ca aceasta sarcina titanica sa fi fost efectuata de catre locuitorii din satele învecinate. Numai un împarat ar fi putut comanda o astfel de lucrare, cum ar fi constructia Marelui Zid. Dar daca a fost comandata de catre un împarat, de ce nu exista documente istorice care sa le ateste existenta?

9. Cum le-au realizat cu o astfel de precizie? Desenul pesterilor Longyou este delicat si sofisticat, precum si acuratetea realizarii indica un nivel înalt de maiestrie. Fiecare pestera este ca o mare sala. Cei patru pereti sunt drepti, marginile si colturile delimitate în mod clar. Semnele cioplirii sunt uniforme si precise. Dupa cum explica Yang Hongxun, un expert de la Institutul de Arheologie al Academiei Chineze de Stiinte Sociale, constructorii antici care au lucrat într-o pestera nu puteau sa vada ce faceau ceilalti în pestera vecina. Cu toate acestea, peretii pesterilor trebuiau sa fie paraleli, în caz contrar s-ar fi rupt peretele lateral. Acest lucru înseamna ca tehnicile de masurare ar fi trebuit sa fie foarte avansate. Constructorii erau în posesia unui sistem sofisticat de cartografiere a cavitatii, capabil sa calculeze în avans marimea, pozitia si distantele între pesteri. Cu ajutorul echipamentelor moderne, cercetatorii au putut confirma exactitatea surprinzatoare a cladirii în ansamblu.

10. În ce scop erau folosite? Au existat multe teorii care au încercat sa explice de ce au fost construite pesterile, dar pâna acum niciuna dintre ipotezele propuse nu reuseste sa ofere o explicatie convingatoare asupra utilizarii lor. Unii arheologi au sugerat ca, probabil, pesterile erau mormintele împaratilor antici. Dar este o ipoteza putin probabila, deoarece niciun obiect funerar, nici morminte nu au fost gasite în ele. Altii au presupus ca acestea sunt rezultatul extractiilor miniere. Operatiunile ar fi avut nevoie de instrumente si echipamente de un anumit tip. Chiar si în acest caz, nicio urma de acest gen nu a fost gasita în cavitate pentru a sustine ipoteza. Si apoi, daca ar fi fost numai miniera, de ce au creat astfel de decoratiuni precise pe fiecare suprafata a cavitatii?

În ciuda deceniilor de cercetare, Pesterile din Longyou ramân înca un mister nerezolvat. Ceea ce este sigur este ca avem din ce în ce mai multe dovezi care arata ca stramosii nostri erau capabili de a crea lucruri minunate, pesterile Longyou fiind într-adevar un mister inexplicabil. sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.