In suburbiile capitalei Mexico City, se afla faimoasa piramida Cuicuilco, partial acoperita de lava vulcanului Xitle. In urma cu peste 6.000 de ani Mexicul era plin de rauri si lacuri iar localnicii s-au stabilit in zona Deltei – intre raul Zacatepetl si Cuicuilco.
Agricultura a inceput sa se dezvolte pe terenul fertil ce se afla in apropiere de vulcanul Xitle. Culturi de chili, porumb si mazare verde ofereau localnicilor o importanta sursa de hrana alaturi de pescuit si vanatoare.
Cuicuilco ar putea fi tradus ca “loc de rugaciune” sau “locul curcubeului”. Asezata in Vale, asezarea Cuicuilco a fost construita in jurul piramidei. Populatia era estimata la un numar de 20.000 de oameni si este una dintre cele mai vechi civilizatii din America Centrala.
Locuitorii aveau cunostiinte de astronomie si arhitectura, lasand in urma constructii monumentale. In prezent exista 8 cladiri in zona arheologica si piramida principala, in total putand gazdui peste 1.000 de oameni la o ceremonie.
Se pare ca piramida de la Cuicuilco este cea mai veche din America si reprezinta o provocare pentru expertii in constructii si arheologi.
Civilizatia pre-columbiana a lasat din pacate foarte putine informatii. La mijlocul secolului XIX un grup de soldati francezi plecati in expeditie, au adus in Europa numeroase figurine de lut din Mexic. Desi primitive ca executie, statuetele aveau o intaltime de aproape 5 cm, printre care si o femeie nud cu mainile in sus. Impresia specialistilor este ca statuetele femei erau dansatoare.
Arheologul Celia Nuttal achizitionat mai multe astfel de statui in 1907 de la muncitorii care lucrau pe un camp de lava in apropierea capitalei mexicane. Muncitorii i-au spus ca astfel de statuete in zona sunt frecvente.
Artefactele au fost gasite de arheologi sub stratul de lava vulcanica. In 1910 Manuel Gamio a inceput sapatuile in zona de lava iar la 10 metri sub pamant a gasit urmele unei civilizatii foarte dezvoltate.
Numeroase cladiri si morminte antice au fost descoperite sub stratul de lava. In 1922 un cunoscut arheolog american, Byron Kemmings, a inceput si el sa faca cercetari in zona. Sub un strat subtire de teren aluvionar a gasit gramezi de lava pietrificata. Forma nefireasca a dealului i-a sugerat ca este o structura artificiala si hotarat sa patrunda in maruntaiele pamantului, Kemmings a dinamitat zona.
Ce s-a pierdut in urma acestei metode barbare nu vom afla niciodata, dar Byron Kemmings era mult mai interesat de noi descoperiri decat de protejarea acestora.
Sub un strat grios de lava, arheologul a gasit o piramida ciudata.
Piramida Cuicuilco are o forma ciudata, neobisnuita, rotunda.
Terasele sunt asezate in sus spre altar. Constructorii antici au folosit caramida si bucati de tuf vulcanic.
Diametrul piramidei ce seamana cu un trunchi de con are 135 metri in lungime. Kemmings a avut nevoie de noua luni pentru a decoperta zona de lava.
In partea de sus este o scara pe unde Marii preoti urcau la un altar semicircular pentru a efectua ritualirile sangeroase.
In jurul piramidei au fost descoperite si zeci de morminte antice, ceea ce i-a facut pe specialisti sa concluda ca locuitorii incercau sa isi ingroape mortii cat mai aproape de locul considerat sacru.
Piramida a a fost construita in secolul I i.Hr.
Cum au reusit constructorii antici sa ridice o astfel de piramida circulara ramane un mister. Ca si valoare arhitecturala piramida Cuicuilco este comparata cu cea de la Djoser, Egipt. Se pare ca piramida Cuicuilco este cea mai veche constructie de pe continentul american.
La prima vedere piramida seamana cu o farfurie zburatoare. Poate ca localnicii au modelat casa unor zei extraterestri sangerosi.
Civilizatia Cuicuilco a disparut brusc. Ca si Pompei, orasul a fost distrus de eruptia unui vulcan. Se crede ca locuitorii care au scapat, s-au indreptat spre nord si s-au alaturat celor din Teotihuacan. Ei au putut transfera o parte din cunostiintele lor insa celelalte piramide au fost construite cu baza dreptunghiulara.
Materialul nu poate fi preluat fara acordul nostru.