Vracii culturilor stravechi spuneau ca adevarata tamaduire este cea care pune ordine nu doar în trup, ci si în minte si în spirit. Ce fel de tratament ar putea însa genera o asemenea vindecare totala? Tot adeptii medicinei traditionale, practicate de mii de ani în cele mai îndepartate colturi ale planetei, au raspunsul: plantele de leac, responsabile, afirma bastinasii care le-au folosit, dar si oamenii de stiinta, tot mai atrasi de virtutile lor terapeutice, de vindecari de-a dreptul miraculoase. În padurile amazoniene, la mare pret este potiunea numita ayahuasca si intrata de curând si în vizorul specialistilor din marile laboratoare farmaceutice ale lumii.
Preparata dintr-o planta asemanatoare vitei-de-vie, numite caapi (Banisteriopsis caapi), si frunze de chakruna (Psychotria viridis), ayahuasca este considerata de bastinasii din Amazonia un leac sacru. De altfel, pentru cei ce participa la ceremoniile de vindecare, folosirea ayahuasca este un mod de viata, iar licoarea este numita, simplu, „La Medicina” – medicamentul.
În mod curios si inexplicabil pentru medicina moderna, exista mii de cazuri documentate de vindecari de afectiuni fizice, psihice sau emotionale si multe cazuri de tamaduire completa de boli considerate incurabile. De aceea, medicii occidentali si studiaza cu mare atentie, în ultimii ani, ayahuasca, participând la ceremoniile samanice si încercând sa descifreze misterul acestei bizare potiuni magice. Un mare numar de oameni au fost vindecati de dependenta de droguri sau alcool, iar cazurile cancere intrate în remisie, dupa folosirea ayahuasca, sunt prea numeroase spre a fi ignorate.