Pomana porcului – obiceiuri si traditii romanesti

Ignatul are loc in fiecare an pe 20 decembrie, cu patru zile inainte de Craciun. Este una dintre cele mai vechi traditii romanesti, care s-a suprapus pe sarbatoarea zilei Sfantulului Mucenic Ignatie Teoforul, capatand astfel si o semnificatie religioasa. Obiceiul taierii porcului are radacini in traditia precrestina de sacrificare rituala, care se face la sfarsitul unui an pentru bunastarea celui care urmeaza.

O legenda de-a noastra spune ca, in noaptea de 19 spre 20 decembrie, cand biserica noastra crestin ortodoxa sarbatoreste ziua Sfantului Ignat, porcii care vor fi sacrificati se viseaza cu margele rosii la gat, adica isi viseaza sfarsitul. Ritualul sacrificarii porcului incepe dimineata devreme si reprezinta o activitate la care participa cu bucurie intreaga familie, pentru ca sunt multe treburi de facut care, pana seara, trebuie terminate. ziare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.