Postul Craciunului sau Postul Nasterii Domnului începe la 15 noiembrie si tine pâna la 24 decembrie.
Postul Craciunului a fost rânduit de Biserica pentru pregatirea credinciosilor în vederea întâmpinarii marelui Praznic al Nasterii Domnului. El ne aminteste de patriarhii si dreptii Vechiului Testament si de postul de 40 de zile al lui Moise, pe Muntele Sinai, înainte de a primi Legea Decalogului (Cele 10 porunci), scrisa de Dumnezeu pe table de piatra.
“Daca vreti sa simtiti bucuria Nasterii Lui Iisus Hristos, bucurie pe care au avut-o pastorii si îngerii la Nasterea Domnului, postiti, rugati-va, paziti curatenia, faceti milostenie, spovediti-va cu sinceritate, si cei carora va vor da voie duhovnicii, aceia împartasiti-va cu curatenie, iar atunci veti simti, pe de-a-ntregul si cu adevarat, ce înseamna Nasterea lui Iisus Hristos”, îndemna parintele arhimandrit Cleopa într-una din predici.
Cum sa postim ne-a învatat Mântuitorul Iisus Hristos, iar Cuvântul Sfânt a fost consemnat în Sfânta Scriptura: “Când postiti, nu fiti posomorâti ca fatarnicii; ca ei îsi mânjesc fetele ca sa le arate oamenilor ca tin post; adevar va graiesc, îsi iau plata lor, Tu însa, când postesti, unge-ti capul si spala-ti fata, pentru ca nu oamenilor sa te arati ca postesti, ci Tatalui tau Care este întru ascuns; si Tatal, Care vede întru ascuns, îti va rasplati la aratare”. (Matei, 6, 16-18).
Parintele Sofian Boghiu ne îndemna sa postim cu bucurie, spre a culege toate roadele bune: “Postul trebuie sa fie luminat, consimtit de buna voie, nu cu ciuda, ci sa fie ca o bucurie. Nu un post cu ciuda sau tinut de frica, pentru ca atunci stomacul resimte postul ca o mare suferinta, iar mintea culege numai matraguna si numai rautati. Dumnezeu nu vrea un astfel de post. Este un post netrebnic, cu adevarat, atunci când posteste aceasta aparatura fizica, iar sufletul se revolta. Nu asa! Dumnezeu vrea ca totul sa fie global, armonios; sa posteasca si trupul, dar sa posteasca si sufletul, si atunci e postul cu adevarat binefacator.” jurnalul