Institutul National Pentru Fizica Pamantului a publicat luni seara concluziile preliminare legat de cutremurele care au loc in Galati.
Conform institutului, “Cauzele posibile ale fenomenului de instabilitate a terenului din zona Izvoarele-Slobozia Conachi pot fi naturale sau antropice”. Cele naturale sunt asociate direct amplasarii acestor localitati peste pachete de depozite predominant neconsolidate (nisipuri si pietrisuri), ce alcatuiesc partea superioara a pachetului de depozite ce revin stratigrafic Pliocenului superior si Cuaternarului inferior (Pleistocenului inferior) “, a transmis INFP, conform sursei citate.
“Aceste fenomene pot fi puse pe seama unor procese de sufoziune mecanica care pot determina modificari ale suprafetei terenului, ce pot ajunge chiar pana la aparitia unor pilnii de sufoziune”, mai informeaza institutul.
Specialistii din cadrul INFP spun ca procesele de sufoziune mecanica pot fi declansate, respectiv favorizate si de o activitate seismica ce poate conduce chiar la eventuale fenomene locale de lichefiere a nisipurilor neconsolidate din subsolul acestei zone.
“Fenomenele de sufoziune mecanica se pot manifesta si la nivelul luncii pariului Suhu, pe care se afla asezat satul Izvoarele, dar grosimea mica a depozitelor holocen superioare ale luncii nu ar conduce la fenomene importante de instabilitate a terenului”, transmite INFP. ziare