Primele icoane

Cele mai vechi reprezentari icono­gra­fice ale Fiului Domnului au fost ga­si­te în catacombele unde se as­cun­deau primii crestini din Roma, datate de ar­heologi ca apartinând secolului I e.n.
Spre deosebire de celebrele icoane “dupa Vero­nica”, acestea din urma exprimau un alt fel de chip al lui Iisus, optimist, frumos, dornic de viata. Psiho­is­to­ricii de la Sapienza – Italia, au inter­pretat aceste mo­duri de repre­zentare ca întruparea nazuintelor celor oropsiti într-o imagine a Dumnezeului lor, în care cre­deau, dar nu stiau cum arata.
Pentru toti cei care sufereau, icoana lui Hristos era si este “usa secreta” prin care sufletul lor putea ajunge la Mân­tuitorul nascut între ei, între pamân­teni, pentru a-i proteja, odata ajuns în cer, de neca­zuri si de dureri.
Icoana i-a ajutat întotdeauna pe cre­dinciosi sa spere, sa nu mai sufere, sa creada ca prin mijlocirea ei vorbesc cu Domnul si El îi aude si îi ajuta. Omul si-a gasit întotdeauna refugiul în a­ceasta usa magica, prin care ajunge la Hristos.

Formula as

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.