Prunele sunt astazi folosite nu doar în scopuri alimentare, ci si în arsenalul de remedii pe care medicina naturista ni-l pune la dispozitie. Astfel, în scopuri terapeutice si alimentare sunt folosite fructele proaspete sau uscate, dar si frunzele recoltate primavara si la începutul verii, uscate la umbra, în poduri acoperite cu tabla. Originar din Asia Mica, Persia si Caucazul de Est, unde a aparut prin încrucisarea naturala dintre porumbar si corcodus, prunul a ajuns apoi în Europa, devenind unul din pomii fructiferi de mare importanta.
Fructele proaspete, bine coapte, contin zaharuri, vitamine si saruri minerale, în care predomina potasiu (210 mg la 100 g fructe), dar valoarea energetica a fructelor proaspete este de 58-62 de kcal la 100 g, iar la fructele uscate ajunge la 250 kcal la 100 g. Sâmburii de prune contin 37% ulei.
Fructele sunt laxative, decongestive hepatice, dezintoxicante, dezinfectante, diuretice, fortifiante, energizante, stimulente nervos si regenerante pentru sistemul nervos. Frunzele sunt laxative, febrifuge si vermifuge.