Marii investitori – a se citi bancheri, nu te miri ce oameni de afaceri – cer intotdeauna un „profil social” al popoarelor pe care vor sa le „intereseze” financiar.
La astfel de profile se folosesc date specializate, furnizate de organisme internationale, ca CIA World Factbook, Human Development Reports, United Nations – Monthly Bulletin of Statistics, World Urbanization Prospects, UNICEF si multe altele, care detin statistici la zi.
Popoarele din fostul bloc comunist sunt „laudate” in studiul „Viata in tranzitie”, ca au o „remarcabila rezistenta si un potential urias de a accepta sacrificii”. In contextul crizei actuale, cand bancile musai sa stie ce popoare pot si care nu pot sa dea inapoi datoriile, aceste trasaturi erau ca o recomandare pentru popoarele est-europe, inclusiv cel roman, ca pot duce jugul financiar, fara sa renunte la „valorile democratice”. Comparativ cu popoarele occidentale studiate – Marea Britanie, Franta, Germania, Italia si Suedia – al caror optimism scade direct proportional cu nivelul de trai. national