“Exista o legenda legata de aceasta biserica, asa cum apare si în acest desen”, îmi spune Marcel Beldiman, unul dintre cei mai buni cunoscatori ai povestilor din zona, colectionar de harti vechi si pasionat de istorie. În biroul sau de la primaria din Geoagiu, îmi arata un desen de epoca, în care câtiva cavaleri stau în jurul unei mese, luminata de o raza venita prin ferestrele Rotondei. “Se spune ca la întoarcerea din Tara Sfânta, Cavalerii Templieri ar fi trecut pe aici. În semn de recunostinta fata de ospitalitatea oamenilor din aceste parti ar fi construit aceasta bisericuta. Cladirea are o fereastra rotunda pe o laterala, si soarele ce intra pe acolo, într-o anumita zi a anului, trece prin fereastra opusa, ogivala, luminând un loc de lânga biserica. Acolo ar fi tinut ei o întâlnire de taina si ar fi îngropat, la o adâncime de 33 de metri, o importanta comoara. Se mai spune ca ziua trecerii razei prin cele doua ferestre marcheaza, de fapt, si ziua sfântului al carui hram îl poarta biserica. Din observatiile mele, lumina trece pe data de 11 mai, în jurul orei 17, prin ambele ferestre”, spune domnul Marcel.
Merg din nou la Rotonda împreuna cu el. Într-adevar, locul indicat în desen, unde cade o data pe an lumina din ferestre, pare lasat, ca si cum pamântul s-a asezat mai bine, în timp, peste o groapa. Îmi arata, apoi, într-o laterala a cladirii, ceva ce nu observasem: o urma în zidire, ce marcheaza o veche usa, astazi astupata. Se pare ca a mai existat o prelungire a Rotondei, un trup întreg de biserica.
Plecam din Geoagiu la Germisara, vechea asezare romana, aflata la câtiva kilometri distanta, în locul numit astazi Dealul Uriesilor. Pamântul e plin de caramizi si tigle romane, întocmai cu cele puse în zidul Rotondei. “Daca biserica e atât de veche încât a fost construita pe timpul ocupatiei romane sau templierii au luat de aici materia prima, pentru constructia ei asta ramâne un mister. E acelasi procedeu care a fost folosit si la constructia bisericii ortodoxe din Densus. Dar poate ca stiu mai multe cei de la Biserica Reformata, pentru ca acum Rotonda se afla în proprietatea lor”, îmi mai spune domnul Marcel. formula as
Mar142016