Reteta – Galuste pufoase cu prune

Galustele cu prune sunt un desert in fata caruia putini rezista. Am primit o reteta pe care va invit sa o incercati. Este testata si spre deosebire de alte aluaturi acesta este foarte pufos.

Ingrediente :

1 kg de cartofi

6 linguri de ulei pentru aluat

un praf de sare

4 linguri de faina ( cu varf )

4 linguri de gris

1/2 kg de prune mari, cam 10/15 prune

pesmet alb

zahar tos

scortisoara

galuste cu prune

Se fierb cartofii in coaja si se lasa la racit. Intre timp se prepara pesmetul. Se pune in tigaie, cratita, etc cam o jumatate de ceasca mica de ulei si se incinge putin. Dupa aceea se adauga pesmetul, zaharul si scortisoara. Puteti face compozitie mai multa sau mai putina, in functie de preferinte. Important este sa amestecati tot timpul ca sa nu se arda si pesmetul sa fie un pic “unsuros”. 3 linguri de scortisoara la 3/4 kg de pesmet si cam o ceasca mica de zahar ar fi ok.

Cand s-au racorit cartofii, sa fie un pic calduti ( nu scurgeti apa ), ii curatati de coaja si ii puteti zdrobi la mixer impreuna cu cele 6 linguri de ulei. Adaugati un praf mic de sare. Dupa ce s-a format o compozitie omogena adaugati 3 oua intregi, 4 linguri cu varf de faina si 4 linguri cu gris. Daca vi se pare prea moale puteti sa mai adaugati o lingura rasa de faina sau putin gris. ( depinde de textura cartofilor )

Puneti pe o farfurie, tava, blat de lemn un pumn de faina. Luati cu o lingura data prin faina o bucata de aluat cat o caisa mare pe care o puneti in faina din farfurie. O presati usor cu lingura pe care o tot “inmuiati” in faina ca sa nu se prinda aluatul. Apoi puneti o jumatate de pruna in interior si o acoperiti cu marginile aaluatului.

Trebuie sa o inveliti usor dar sa nu lasati posibilitatea sa iasa pruna din mijloc.

Puneti la foc o cratita cu apa si dupa ce clocoteste apa dati focul mai mic si adaugati cateva galuste. Lasati la fiert cam 12-15 minute in functie de marimea galustelor. Le luati cu o lingura sau spumiera mica si le rostogoliti in pesmetul preparat.

Nu recomand sa puneti jumatatile de prune cu zahar deoarece devin fade. Prunele trebuie sa fie coapte iar daca folositi caise sau alte fructe depinde cum va plac deserturile – foarte dulci sau potrivite.

Pofta buna !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.