Romania – legende si locuri pline de mister.

In mitologia tuturor popoarelor se regasesc povesti cu uriasii ce au trait candva pe Pamant. Toti romanii au auzit de personaje de poveste ca Sfarma-Piatra sau Strâmba-Lemne, de vestitii Ciclopi sau de capcauni. Potrivit unui mit din Mesopotamia, in poemul “Epopea lui Ghilgames”, la solicitarile cetatenilor oprimati din Uruk, zeii le-au trimis acestora o creatura uriasa, un salbatic, pe Enkidu, pentru a-l provoca la lupta corp la corp pe regele Ghilgames, care îi tiraniza si le necinstea fiicele. “Uriasii erau pe pamant in vremea aceea, si chiar si dupa ce s-au impreunat fiii lui Dumnezeu cu fetele oamenilor.” – ne aminteste Biblia.

Io­ni­ta Flo­rea, din comu­na Popesti, judetul Giur­giu a avut ocazia sa vada schelete de uriasi. In nordul acestei loca­litati a fost desco­perita, in anul 1926, o cetate dacica, ie­sita din co­mun prin marime. Cel­ care a facut sapaturi aici a fost arheologul Vasile Pârvan, care era convins ca a gasit pri­ma capitala a lui Bu­re­bis­ta. Necropola a fost pomenita pentru prima oara in 2003, la Congresul III de Dacologie, de catre profesorul de istorie si filosofie Gheorghe Bardan Raine si cercetatorul Gheorghe Serbana.

uriasi

 

Istoricii spun ca Nucetul a fost ridicat de “uriasi care au carat pamântul cu poala“. Tot acestia sustin ca Nucetul este numai crestetul Argedavei, cetatea de scaun a lui Burebista. Uriasii, conform mai multor relatari, locuiau si în cetatile istorice pe care nu se stie cand le-au parasit, existand numeroase marturii orale despre ramasitele pamantesti ale uriasilor. Înainte de cel de al doilea razboi mondial, în Nucet au fost adusi mai multi detinuti, paziti de militari care i-au pus pe acestia sa sape în cetate. Sapaturile arheologice au reînceput în anul 1946, dar cu mare intensitate din 1950 pâna în 1954 si cu o larga asistenta internationala. La aceste sapaturi au fost folositi localnici sub paza, ca muncitori cu ziua la sapat, platiti cu … 8 lei pe zi. Copiii saraci erau folositi la strângerea si curatarea diverselor obiecte dezgropate, precum si a unor oseminte umane de oameni … uriasi, apreciati de localnici ca având o înaltime de peste 5 m. Astfel au fost deshumati din Nucet, “Necropola Zeilor”, vestul cetatii, scheletele a peste … 80 de “uriasi”. Florea Ionita, unul dintre cei care au lucrat atunci la necropola de la Nucet, ne duce la fata locului pentru a ne arata locul unde au fost descoperiti uriasii din România.Sursa

 

Scaieni este o asezare straveche situata in muntii Buzaului, atestata ca obste mosnaneasca pe la 1600. Satenii spun ca, in vremuri de demult, pe cand zmeii se bateau prin fundaturile padurilor, acolo fusese o „asezare tatarasca“, adica locuita de uriasi. Necropola acelui sat pierdut in negura timpului este plina de schelete umane ce masoara in jur de 2,40 m.
In Romania, exista nenumarate marturii despre o civilizatie a uriasilor. Practic, fiecare zona a tarii are povesti despre eroi de staturi formidabile, novaci, cum li se spune in unele locuri. Satul Scaieni este cel mai vechi din intreaga zona a Boziorului. Cateva case rasfirate pe o culme si coborand pe ulite atat de abrupte, incat greu te pastrezi drept, o imagine dezolanta a ceea ce a fost odata.  Cercetatorul Vasile Rudan a semnalat faptul ca „povestile“ oamenilor din comuna Bozioru despre uriasii care au locuit pe acele meleaguri au si dovada concreta: o necropola cu schelete de uriasi.

In Romania, schelete de uriasi au mai fost descoperite la Polovragi, in mai multe etape de sapaturi, finalizate pana in 1994, la Cetateni, doua schelete, deshumate in 2005, din dealul de sub manastirea Negru Voda. Nu s-au continuat cercetarile. Din Pantelimon – Lebada, in octombrie 1989, au fost scoase 20 de schelete de uriasi.

Mai multe pe Forum

În vechime, cu mult înainte ca localitatea sa fie atestata, se spune ca zona Boziorului era locuita de uriasi sau “tartari”. Legenda spune ca acestia ar fi construit doua subterane sub niste stânci enorme si ca tot ei ar fi sculptat Stâlpii Tainitei, de pe muntele cu acelasi nume, zona în care nu poate ajunge picior de om în zilele noastre. De asemenea, pe muntele Tainita exista un loc unde în stânca sunt sapate “scaune” domnesti a caror origine este inexplicabila pentru localnici, deoarece se afla, de asemenea, la înaltimi foarte mari si în zone inaccesibile.

Tara Hategului este si ea plina de legende despre uriasi. Se spune ca în zona doua fete de uriasi au ridicat cetati, una la Deva, una pe vârful muntelui Retezat. Cum cea de pe munte era mult mai frumoasa, cealalata fata de urias s-a supaart si a aruncat cu un fier de plug, distrugând cetatea “rivalei” sale si retezând, totodata, si vârful muntelui despre care se spune ca atunci si-a primit si numele.

La începutul secolului al XX-lea, în depresiunea dintre Petrosani si Deva s-au gasit câteva schelete despre care s-a crezut ca apartineau uriasilor. Rtv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.