S-a renuntat la folosirea exploziilor seismice pe terenul din jurul Manastirii Putna

Dupa mai multe întâlniri si dezbateri în lunile august-septembrie 2013, Manastirea Putna a ajuns la un acord de protectie a zonei cu S.C. Prospectiuni S.A. Bucuresti, firma care dorea sa efectueze aici detonari seismice pentru descoperirea rezervelor de gaze (naturale sau de sist).

Astfel, s-a interzis metoda de testare a straturilor solului prin explozii, care ar fi pus în pericol izvoarele de apa potabila din jur, si care ar fi presupus efectuarea a cca. 10-15.000 detonari la 10 metri adâncime a câte 2-3 kg explozibil. De asemenea, în urma discutiilor de la nivelul Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, din Proiectul E-III 1 Brodina al SC Prospectiuni, care masura initial o suprafata de 304 km2, au fost excluse de la operatiunile de împuscare cu explozibil zona Manastirii Sucevita si zona forestiera „Asociatia Silva Bucovina”.

Dintre tehnologiile folosite în ultima vreme pentru prospectiunea solului – geo-chimica, magneto-telurica, seismica – ultima are cel mai mare potential distructiv, putând duce la rupturi ale solului, deturnarea izvoarelor de apa, contaminarea pânzei freatice, alunecari de teren, precum si la slabirea treptata a structurii de rezistenta a cladirilor datorita undelor seismice create, care pot fi înregistrate la o distanta de peste 10 km. Pe lânga aceasta, activitatea de prospectiuni seismice se desfasoara în România fara sa fie reglementata prin nici o lege, si nu exista o nici o stiinta care sa prevada efectele exacte ale exploziilor în sol, în toata complexitatea lor, astfel încât nu se poate vorbi nicidecum de „explozii controlate”.

realitatea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.