Din timpuri stravechi s-a afirmat faptul ca gândul uman este o forta ce poate modela direct realitatea. Aceasta idee, infirmata de oamenii de stiinta pentru ca aparent contrazice legile fizicii si fundamentele stiintei, se doreste a fi demonstrata de Proiectul Constiintei Globale prin metodele stiintei moderne.
Obiectivele acestui plan sunt: evidentierea prin metode stiintifice a unei actiuni a mintii asupra materiei; verificarea unei sincronizari a unui numar ridicat de minti umane, ce actioneaza simultan asupra lumii fizice, determinând modificari substantiale; evaluarea ipotezei existentei unei constiinte de grup sau chiar a unei constiinte globale.
Se pleaca de la ideea potrivit careia gândul uman poate influenta direct fenomenele fizice, iar cel care verifica aceasta ipoteza este generatorul de numere aleatoare. Deci se considera ca mintea ar putea influenta secventele de cifre si pentru ca efectul este greu sesizabil, pentru verificare si amplificare se aleg momente în care un numar cât mai ridicat de persoane îsi sincronizeaza gândurile si se interconecteaza, deoarece se concentreaza asupra unui eveniment major ce determina o reactie emotionala colectiva. Astfel de evenimente pot fi: conflicte majore, catastrofe naturale, accidente, evenimente astronomice, Revelionul si altele.
Practic, un numar ridicat de minti umane se interconecteaza si actioneaza coerent si sincronizat atunci când sunt afectate de un anumit eveniment major capabil sa genereze o reactie emotionala colectiva. Este ca si cum o minte colectiva ar genera un câmp la scara globala, ce afecteaza functionarea dispozitivelor electronice din toata lumea. De aceea se afirma ca Proiectul Constiintei Globale ar înregistra continuu o electroencefalograma a unei minti colective planetare. taifasuri