Secretele celui de-al treilea ochi

Se considera ca melatonina intervine în controlul dezvoltarii sexuale, inhibând maturizarea si prevenind instalarea prea timpurie a pubertatii; copiii au un nivel ridicat de melatonina, care scade dupa pubertate, iar leziunile grave ale glandei pineale la copiii sunt urmate de aparitia precoce a pubertatii. Toate acestea sugereaza ca epifiza, prin hormonul ei numit melatonina, controleaza dezvoltarea organismului în etapa prepubertara.

Melatonina are, de asemenea, un rol în reglarea ritmului vietii în functie de alternanta dintre noapte si zi. Noaptea, secretia mai crescuta de melatonina favorizeaza instalarea somnului, intrarea organismului în modul de functionare nocturn (cel natural, asa cum era el pe vremea când nu exista iluminat artificial, nu acum, când ne uitam la televizor pâna la 12 noaptea si stam la calculator înca o ora dupa aceea).

Secretia de melatonina este inhibata de lumina si stimulata de absenta ei, acesta fiind unul dintre motivele pentru care specialistii recomanda sa nu dormim cu lumina aprinsa. În anii 1990, psihiatrul Rick Strassman, medic psihiatru specializat în psihofarmacologie si care studiaza efectele substantelor substantelor psihedelice, a emis o ipoteza tulburatoare: aceea ca o descarcare masiva de dimetil-triptamina (DMT) din glanda pineala cu putin timp înainte de moarte ar fi cauza fenomenului „experientelor din pragul mortii” (near death experience – NDE). Ideea a pornit de la faptul ca unii dintre subiectii sai tratati cu DMT relatau lucruri asemanatoare celor istorisite de persoane care îsi revenisera din starea de moarte clinica. Este doar o presupunere, foarte controversata, de altfel; studiile efectuate pâna în prezent nu au confirmat-o, nici nu au infirmat-o, asa încât chestiunea ramâne deschisa. descopera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.