Specialistii straini in seisme vor sa ne apere de un viitor dezastru. Harta dupa care constructorii trebuie sa se ghideze

Bucurestiul este impartit in 4 zone seismice mari de care proiectantii ar trebui sa tina cont atunci cand vor sa ridice o constructie noua. Imparteala a fost facuta in functie de nivelul de vibratii cotidiene, de intensitatea resimtita de cladiri la cutremure si de tipul de sol pe care sunt construite.”
De exemplu in Tei, Pantelimon sau Baneasa cutremurele pot avea efecte foarte puternice, din cauza solului argilos, in timp ce cartierele Militari, Panduri sau Metalurgiei sunt mai sigure pentru ca au un teren mai stancos.
Viorel Popa: “Cladirile inalte construite inainte de 1940 , cele de 5 6 etaje prezint o vulnerabilitate seismica ridicata si au risc de prabusire la un cutremur apropiat de ceea ce numim noi cutremur de proiectare. Daca o luam la pas pe Calea Victoriei gasim o multime de cladiri facute din zidarie, tot ce e facut inainte de 1940 in principiu are structura slaba din beton, cu 6, 7 chiar si 10 etaje.”
Expertii japonezi participanti la conferinta au facut deja o serie de studii si sustin ca ar trebui sa avem o tehnologie care sa ne spuna in ce stare sunt cladirile vechi. Koichi Kusunoki -secretar general asociatia internationala de inginerie seismica: “Putem pune senzori in cladiri ca sa masuram nivelul de pagube rezultat in urma cutremurelor aproape imediat si sa stim cat de sigura mai este acea cladire “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.