Totodata, statul român saboteaza sansele României de a beneficia de pe urma uriasei mosteniri ce i-a fost lasata de Henri Coanda si de familia sa.
România are mii de muzee, multe dedicate unor personalitati a caror notorietate nu a trecut de granitele localitatii în care au locuit. Dar nu avem un Muzeu Henri Coanda, cum nu avem nici un muzeu Constantin Brâncusi. Cei doi au fost prieteni în timpul vietii, iar statul român i-a tratat egal – cu aceeasi desconsiderare.
Henri Coanda nu a fost „doar” un savant cu reputatie internationala, pionier al aviatiei, inventator al motorului cu reactie fizician si descoperitor al efectului care îi poarta numele. Henri Coanda este autorul a circa 250 de inventii deosebite, pe care le-a certificat prin 707 de brevete internationale! Familia Coanda a donat României toata aceasta comoara – brevetele de inventie ale lui Henri Coanda, cu drept de exploatare a beneficiilor ce decurg din aplicarea inventiilor respective. Au fost donate si machete, tablouri, medalii, diplome, fotografii, scrisori, schite, planuri, lucrari, carti si alte obiecte care apartinusera inventatorului. În plus, Casa Coanda, un imobil impozant situat în centrul Capitalei, a fost donat de familia Coanda tot statului român, pentru a fi transformata în muzeu. jurnalul