Suntem în plin sezon de recoltare a strugurilor de masa si de vin. De aceea, ar fi util sa reamintim câteva lucruri legate de proprietatile terapeutice ale acestor daruri ale toamnei.
Actiunile terapeutice ale strugurilor au fost cunoscute înca din Antichitate, boabele fiind considerate „pastile tamaduitoare pentru orice boala“.
În compozitia strugurilor sunt importante lecitinele cu fosfor, enzime, proteine, flavonoide, taninuri si un fond de vitamine (A, C, E, PP si complexul B). Un rol deosebit îl prezinta continutul ridicat în substante minerale, cu efect puternic mineralizant. Potasiul are rol depurativ, de curatire a sângelui de toxine si previne aparitia osteoporozei.
În afectiuni ale aparatului digestiv, strugurii au foarte multe efecte tamaduitoare, fiind considerati un panaceu general al stomacului, cu urmatoarele actiuni:
– stimularea functiilor în cazul digestiei lente si a atoniei gastro intestinale;
– rol în unele boli ale ficatului si colecistului, litiaza biliara, ciroza, ascita, hepatita, enterite, dizenterie, congestia ficatului si a splinei, intensificarea secretiei bilei din colecist spre duoden, gastrite, constipatii cronice, intoxicatii cu mercur sau plumb;
– neutralizarea excesului de acizi din stomac; lumina