Cea mai veche manastire din Tara Româneasca, lacas care s-a pastrat pâna astazi, este Tismana. Acolo a vietuit Nicodim (1320-1406), ocrotitorul Olteniei.
Prima manastire din Tara Româneasca, functionala si azi, a fost ridicata la Tismana, între anii 1375 si 1378. Lacasul este situat la 40 de kilometri de Târgu-Jiu, lânga Carpati. Ctitoria apartine domnitorului Radu I (1377-1383), iar initiativa, calugarului Nicodim (circa 1320-1406), canonizat de Biserica Ortodoxa Româna.
Legenda ctitoririi manastirii s-a transmis de-a lungul secolelor, de la o generatie la alta de calugari. În prima jumatate a secolului al XIX-lea, ieromonahul Stefan a consemnat-o într-un volum. Conform traditiei, inspirat de Dumnezeu, Nicodim a pornit în cautarea unui loc aflat în apropierea unei cascade („la Pisatori”), undeva la „întâlnirea” apelor Motrului si Jiului. „Si strabatând aci toata pustietatea acelui loc si gasind aci un deal cu isvoare de apa vie, si socotind Sfântul ca acela poate sa fie locul, ce i s-a zis prin descoperire, adica la Pisatori, s-a salasluit aci, unde i s-a parut a fi locul bun de manastire. (…) S-a apucat a curata locul de padure si a-si face mai înainte chilie pentru sezut. Si sezând aici Sfântul în putina vreme a pus si vie, apoi când a început a se apuca, pentru a zidi si aci sfânta manastire cu ograda împrejur, iarasi i s-a facut vestire prin descoperire dumnezeiasca” (Stefan Ieromonahul, Viata Sfântului Nicodim, Craiova, 1935). adevarul