Kvasnytsya afirma ca cercetatorul ucrainian Mykola Kovalyukh, ce a murit anul trecut, a colectat fragmentele în 1978 dintr-o mlastina de turba aflata în apropiere de epicentrul exploziei. Cercetarile efectuate asupra fragmentele în anii de dupa descoperire au aratat ca acestea contineau o forma a carbonului cunoscuta sub numele de „lonsdaleit”, ce are o structura cristalina situata undeva între grafit si diamant si care se formeaza în conditii de caldura si presiune extreme. Totodata, fragmentele contineau mai putin iridiu decât se gaseste în mod normal în meteoriti, astfel ca cercetatorii concluzionasera ca erau roci terestre modificate în urma impactului. Aceste concluzii fusesera publicate în anii ’80 în limba rusa, fiind nestiute de cercetatorii din Occident la acea vreme.
Kvasnytsya si colegii sai au hotarât sa efectueze un studiu mai amanuntit al acestor fragmente cu ajutorul tehnicilor de analiza moderne. Folosind tehnicile de microscopie electronica de transmisie (TEM), cercetatorii au descoperit ca fragmentele de carbon prezentau vinisoare de minerale pe baza de fier, printre care troilit, schreibersit si taenit (un aliaj de fier-nichel). Acest tipar si combinatia de minerale reprezinta o caracteristica a altor meteoriti bogati în fier. „Mostrele prezinta aproape toate mineralele caracteristice meteoritilor ce contin diamante”, a comentat Kvasnytsya.
În mai, o lucrare publicata pe arXiv în care cercetatorii anuntau descoperirea unor bucati din meteoritul Tunguska a fost respinsa rapid de specialisti. descopera