Marea Neagra este saraca în insule, având un tarm putin dantelat. Cele mai importante insule sunt Insula Serpilor si cele formate de Dunare, dincolo de varsare, ca Insula Sacalinul Mare. Apa are o salinitate relativ mica în straturile superioare ale apei circa 17 la mie. În straturile mai adânci ale marii, mai jos de 150 de metri continutul de sare este mult mai ridicat. În Marea Neagra se revarsa anual circa 600 Km³ de apa dulce.
Etajul elitoral se situeaza de la limita inferioara a algelor unicelulare sau pluricelulare (60 m) pâna la marginea platformei continentale.
În Marea Neagra nu exista etajele batial, abisal si hadal.
Marea Neagra are o fauna formata din numeroase specii de nevertebrate, pesti si mamifere marine (delfinul). Dintre nevertebrate se întâlnesc unele gasteropode, celenterate, unele moluste, protozoare, s.a. Dintre pesti se întâlnesc hamsii, heringi, scrumbii albastre, câini-de-mare, sturioni si palamide.
Marea Neagra reprezinta cea mai importanta zona turistica a tarii noastre cu o fauna si flora deosebit de atractive atit pentru turisti cit si pentru pescarii pe care-i intilnim in numar impresionant pe faleze, diguri sau in mici ambarcatiuni.
Tara noastra a avut parte de un litoral la Marea Neagra foarte frumos dar din pacate, noi romanii nu am stiut cum sa il intretinem si nu stim cum sa il punem in valoare. Poate in viitor, sa speram, se vor schimba lucrurile….