Turnul Babel este o structura pomenita în capitolul 11 din Geneza, un turn urias intentionat a fi principala realizare a orasului Babilu, numele akkadian pentru Babilon. Babel era un oras unde întreaga omenire era unita, toti oamenii vorbind o singura limba si migrând dinspre est; era orasul regelui Nimrod, si primul oras construit dupa Potop. Oamenii au hotarât ca orasul lor sa aiba un turn atât de mare încât vârful sau “sa ajunga la cer.” Însa, dupa cum scrie în Biblie, Turnul Babel nu era construit pentru a aduce slava lui Dumnezeu, ci era dedicat unei religii false, cu scopul de a aduce faima constructorilor lui. – Geneza 11:4. Însa Dumnezeu, (scris în ebraica YHWH; tradus în româna ca Yahweh, Iehova, sau cel mai adesea, Domnul), vazând ca oamenii pacatuiau împotriva lui, le-a încurcat limbile si a împrastiat oamenii pe tot Pamântul. wikipedia
Mai multe texte babiloniene antice dezvaluie amanunte interesante despre viata din Orientul Mijlociu, în vremurile biblice. Acestea, scrise cu ajutorul unui alfabet alcatuit din 107 cuneiforme si inscriptionate pe tablite de piatra, fac parte din colectia personala a omului de afaceri norvegian Martin Schøyen.
Cele mai vechi texte dateaza de 5.000 de ani, iar cele mai recente de 2.500 de ani.Scrierea-pe care proprietarul a pus-o recent la dispozitia oamenilor de stiinta pentru a fi tradusa-face referire la fapte de razboi, explica tehnica de construire a ziguratelor (structura înalta în forma de piramida) si descrie obiceiurile localnicilor.
Cel mai interesant pasaj al textului este un fragment dintr-un discurs al regelui Nabucodonosor al II-lea, stapânitorul Babilonului, care, acum 2.500 de ani, a construit un zigurat urias în Mesopotamia antica, dedicat zeului Marduk. historia
O alta inscriptie interesanta din colectia omului de afaceri norvegian este veche de aproximativ 3.000 de ani si a fost scrisa în numele regelui asirian Tiglath-Pileser I, care se mândrea ca a cucerit mai multe regiuni ale Mesopotamiei si a reconstruit un palat într-un oras numit Pakute. Într-un alt fragment, Tiglath-Pileser I se lauda ca a cucerit orasul Babilon, dupa ce l-a învins pe regele Marduk-Nadin-Ahhe.
5.000 de ani este vechimea tablitelor detinute de colectionarul norvegian Martin Schøyen. sursa