Motivul nemultumirii este un document intitulat „Relatiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii crestine“, pe care delegatia BOR condusa de Patriarhul Daniel l-a semnat la o întrunire panortodoxa desfasurata între 18 si 26 iunie în Creta.
Protestatarii sustin ca acordul scris ar deschide calea ecumenismului, o adevarata cutie a Pandorei, din perspectiva lor. În ciuda diferendului, atât mirenii, cât si clericii sunt totusi de acord, macar la nivel declarativ, ca Biserica Ortodoxa Româna nu poate negocia nimic cu ceilalti frati crestini, pe care-i considera eretici, îndepartati de la „dreapta credinta“.
Oficialii BOR sustin ca documentul semnat la Creta nu ar avea valoare, fiindca la întrunirea Sfântului si Marelui Sinod Ortodox au lipsit 4 dintre cele 14 Biserici Autocefale.
În plus, un comunicat al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei explica faptul ca în actul semnat în Grecia scria înca de la articolul 1 ca Biserica Ortodoxa este „Biserica Una, Sfânta, Soborniceasca si Apostoleasca“.
Mitropolitul Teofan a dat asigurari enoriasilor ca ortodoxia nu poate fi negociata, catalogând drept erezii practicile gresite ale eterodocsilor, precum primatul papal sau hirotonia femeilor: „Hristos si Biserica Sa Ortodoxa constituie tezaurul cel mai sfânt si scump, care nu poate fi negociat sau diminuat în nicio forma si prin niciun compromis. (…) Relatiile ortodocsilor cu eterodocsii pot avea loc numai pe baza convingerii ca Biserica Ortodoxa este Biserica Una, Sfânta, Soborniceasca si Apostoleasca, iar comunitatile si confesiunile eterodoxe s-au îndepartat de la Adevar si au îmbratisat învataturi si practici gresite“.