Vamuirea conturilor poate fi obtinuta foarte usor – cu pistolul la tâmpla: accepti, sau chiar mâine nu le mai dau lichiditati bancilor tale. A facut-o deja BCE care a fost arma crimei în scandalul din Cipru. Si de ce totusi s-a întâmplat doar acolo? Dupa cum arata lucrurile, Cipru ar trebui sa fie un experiment, dar mai ales un exemplu. Deocamdata, exista un exemplu “negativ” – Islanda – despre ce pot face popoarele jefuite la drumul mare. Europa nu-si asuma riscul ca macar o singura tara sa copieze modelul. Este nevoie de un exemplu “pozitiv”: Iata, în Cipru au luat pastila amara, s-au suparat putin, dar apoi s-au dus acasa linistiti. Asa veti face si voi pâna la urma!
Nu se va întâmpla în pasi, pentru ca nimeni nu se va mai lasa pacalit dupa a doua tara jefuita. Deci trebuie sa se întâmple în toate simultan. Eventual la cote diferite – “proportional cu riscul”. Cine sunt vizati?
În primul rând – italienii, care au economii de 170% din PIB dar a caror tara e urmatoarea pe lista vulnerabilitatilor (ca fapt divers, germanii au doar 130% economii).
În al doilea rând – grecii, portughezii, irlandezii si spaniolii, care au fost salvati deja dar pot fi pusi acum sa plateaca daune.
Apoi belgienii si austriecii, apoi francezii si germanii, apoi olandezii si finlandezii.
Britanicii probabil ca vor pastra distanta, la fel danezii si suedezii.
De tarile nou-intrate, România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Cehia, nu este nevoie dar nici nu va fi refuzata vreuna în caz ca e dispusa sa “coopereze din solidaritate cu proiectul european”. sursa