Cruda, sub forma de salata sau suc, fiarta în abur, murata sau calita, varza este considerata înca din Roma antica un remediu universal. Veritabil vraci al naturii, varza contine substante cu proprietati antitumorale, antioxidante si antiinflamatoare exceptionale.
De asemenea, consumul de varza stimuleaza imunitatea la foarte multe forme de cancer.
Varza este bogata în fitonutrienti si vitamine (A, C si K), precum si antioxidanti naturali care previn aparitia cancerului, dar au un efect benefic si asupra frumusetii. Varza este miraculoasa în numeroase afectiuni.
Sulforafanul, o substanta continuta de catre varza, stimuleaza puternic producerea unor enzime în organism, enzime care au un rol detoxifiant la nivelul ficatului. Cataracta este o alta afectiune la care varza are un cuvânt de spus. Salata de ulei cu masline este o sursa de vitamina C si de vitamina A. Aceste vitamine stopeaza procesul de producere a cataractei, având un efect antioxidant.
Varza este bogata în fibre alimentare, are putine calorii, multe minerale si vitamine si ajuta sa slabim natural. Consumul saptamânal de salata de varza, timp de 3-4 zile, în cantitati mari, are si alte avantaje: detoxifiaza organismul curatându-l de toxine, reduce cantitate de hrana consumata la fiecare masa si este un ajutor la regimurile disociate.
Pentru cei care au probleme cu constipatia este indicat sa se consume 200 g pe zi de varza murata, varza actionând ca un aspirator de toxine, fiind bogata în fibre alimentare, extragând toate reziduurile si apoi eliminându-le.