In ultimul episod din sezonul 6, autorii serialului Ancient Aliens ( Extraterestrii antici ) amintesc despre un oras misterios aflat undeva in Micronezia.
Cunoscut si sub numele de Venetia Pacificului, Nan Madol este plasat in partea de est a insuletr Ponape ( Pohnpei ). 92 de insule artificiale au fost construite peste un recif de corali si acopera o suprafata de aproximativ 130 de hectare. Lungimea insulelor difera, unele ajungand la cateva sute de metri, fiind construite din coloane de bazalt hexagonale sau octogonale ce au o greutate de unu la 10 tone.
Intorsi din lungile calatorii , marinarii spanioli, olandezi, portughezi sau britanici relatau povesti uimitoare despre insulelele din Pacific.Oamenii de stiinta iau in deradere astfel de povesti dar nu de putine ori au avut surpriza sa descopere ca relatarile aveau o baza reala. Alvaro Saavedra povestea in 1529 despre minunata insula Ponape situata intre Hawaii si Filipine. Gasise acolo ruine unor temple sau palate vechi, terasamente de piatra si a comparat-o cu Venetia. Multi timp arheologii au considerat ca este doar o poveste marinareasca pana cand navigatorul rus Fedor Petrovich Litke a realizat niste harti in timpul unui voiaj din anii 1826-1829.
Datarea cu carbon-14 arata ca orasul Nan Madol a fost construit intre anii 200 i.Hr.- 800 d.Hr., pe un recif de corali din Micronezia, din aproximativ 250 milioane de tone de blocuri bazaltice. Nimeni nu poate explica felul cum au fost transportate acolo blocurile de bazalt si nici cum a fost construit orasul. Pentru ridicarea lui Nan Madol, azi ar fi nevoie de zeci de macarale gigantice.
Pohnpei (in trecut: Ponape) este denumirea uneia din cele patru state din Statele Federate ale Microneziei si a unei insule din gruparea insulelor Senyavin, parte din Arhipelagul Carolina din Oceania.
Pohnpei este cea mai mare, cea mai ridicata, cea mai poluata si cea mai dezvoltata insula din Statele Federate ale Microneziei.
Insula este lovita deseori de furtuni tropicale ce ii remodeleaza litoralul dar in interior se afla o laguna mica si runile orasului Nan Madol. Omul de stiinta german Paul Hombruh a cercetat insulele si a concluzionat ca sunt artificiale.
Constructori necunoscuti au adus din nord dale de roca bazaltica, le-au stivuit sile-au umplut cu un liant de coral. In timpul mareelor orasul era inundat semanand un pic cu Venetia.
Una dintre pietrele fundamentale cântareste 50 de tone. Arheologii s-au întrebat de nenumarate ori cum a fost posibil ca o civilizatie antica a fost capabila sa transporte aceste blocuri de piatra si sa le aseze unul peste celalalt cu asemenea perfectiune? Toate acestea în conditiile în care cea mai apropiata sursa de bazalt se afla la sute de kilometri distanta. Oare s-au folosit de tehnologii avansate sau fortareata a fost construita de catre vizitatori din largul Univers?
De-a lungul anilor, misterul de la Nan Madol a dat nastere unor legende. Potrivit uneia, cu multe secole în urma, doi frati au fost înzestrati de zei cu puteri magice de a aduce în „zbor“ pietrele grele pâna la locul constructiei. Potrivit altei legende, Pohnpeiul a fost cândva locuit de o civilizatie avansata care cunostea secretul dirijarii undelor sonore, fapt care i-a ajutat pe insulari sa aduca pietrele imense prin intermediul levitatiei la locul de constructie. sursa
Paul Hambrush a scris o carte despre Nan Madol unde si-a exprimat parerea ca orasul misterios a fost pentru o perioada de timp un centru religios, unde locuitorii insulelor din Pacific veneau in pelerinaj. In Nan Madol au existat opt cladiri din piatra si templul principal era construit din blocuri megalitice. A fost descoperita si o retea de canale pe unde puteau naviga barcile.
Interiorul unui templu mai mic este asemanator unei piramide inversate. Descoperirile arheologice de la Ponape lanseaza ipoteze fantastice :unii oameni de stiinta spun ca au gasite ramasite ale Lemuriei, altii au observat cladiri cu fructe coloniale, altii au descoperit asemanari cu artefacte incase iar unii considera ca Ponape ar fi fost un avanpost el faraonilor egipteni.
Localnicii povestresc ca in timpul ocupatiei japoneze, niponii au gasit unele dovezi antice ( obiecte de metal, sarcofage, sculpturi, etc) pe care le-au luat cu ei.
Din 1946, insula este sub protectorat american insa in apropiere au fost facute teste nucleare. Pe insula au fost gasite morminte jefuite, mumii la care a patruns aerul si le-a deteriorat, etc insa metoda de imbalsamare folosita este unica in lume.
Ponape este acum o insula inclusa in circuitul turistic chiar daca mai are multe secrete.
Materialul nu poate fi preluat fara acordul nostru.
‘