«Ielele» din Padurea Baciu, fotografiate in noaptea de Sanziene

In noaptea de 23 spre 24 iunie, un grup de bucuresteni a mers in Padurea Baciu, aflata la cativa kilometri de Cluj. Ei vin aici in fiecare an pentru a petrece in padure noaptea de Sanziene. Astfel de forme nebuloase, precum cele din poze, au fost surprinse de mai multe ori, incepand cu anul 1958, cand biologul Alexandru Sift a facut primele fotografii de acest gen.

Gardianul

Hoia este vestita în lume pentru frecventa cu care apar aici diverse fenomene paranormale. În 1968, un clujean a fotografiat în Poiana Rotunda un OZN, fotografiile fiind printre putinele de acest gen autentice, dupa parerea specialistilor. Din anii ’60, profesorul de biologie Alexandru Sift studiaza fenomenele luminoase, magnetice si radiologice care au loc aici.

Acesta a adunat o arhiva bogata de fotografii ale fenomenelor, care s-a pierdut misterios la câteva zile dupa decesul regretatului profesor în 1993, furate de niste indivizi necunoscuti si duse la maculatura. Cele câteva fotografii ramase au fost publicate în 1995 în cartea “Fenomenele de la Padure Hoia-Baciu” de Adrian Patrut, profesor de chimie la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si prieten al lui Sift. Patrut a continuat cercetarile lui Sift si sustine ca ciudatele fenomene au o baza stintifica insuficient studiata. Oricum, fenomenele din Hoia au dus la aparitia multor legende urbane in zona Clujului, multe persoane vizitând padurea în speranta ca vor reusi sa surprinda un astfel de fenomen.
Wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.