25.000 de documente românesti la Muntele Athos

Foarte multi domni români au acordat multe ajutoare în cadrul unor politici de care nu prea s-a discutat pâna acum, politici cu caracter imperial, adica ei se socoteau continuatori ai împaratilor bizantini. De aceea, de la Stefan cel Mare, sau chiar înainte de el, în special dupa caderea Constantinopolului, multi domni si-au îndreptat ajutoarele fie catre Protaton, care este centrul administrativ, fie catre majoritatea manastirilor dintre cele 20 existente în Sfântul Munte. Ma socotesc norocos ca din 1985 pâna acum am luat contact direct cu aproape 25.000 de documente românesti sau de factura româneasca, în limbile greaca, slavona, engleza, franceza, rusa, care au legatura aproape directa cu Tarile Române. Ele pot fi incluse într-o arhiva româneasca.

Cele mai multe documente legate de Tarile Române se afla la Manastirea Vatoped, a doua în ordinea ierarhica a Sfântului Munte Athos, care detine aproape 14.000 de documente românesti. Cred ca este cel mai mare conglomerat de documente românesti existent în afara granitelor tarii.

Tarile Române au ajutat atât de mult Athosul, încât ar fi meritat, si nu este numai parerea mea, sa aiba o manastire proprie. La 1804 i s-a propus lui Veniamin Costachi, mitropolitul Moldovei, ca Manastirea Esfigmenu sa devina manastire româneasca, dar marele învatat ierarh a socotit probabil ca nu era momentul ca Moldova sa ia în primire aceasta manastire. Manastirea Dohiariu a avut relatii atât de strânse cu România, cu Moldova, încât la un moment dat, datorita ajutorului atât de important acordat de niste domni români în frunte cu Alexandru Lapusneanul si sotia sa, Ruxandra, ansamblul era considerat românesc. Se vorbeste si despre Manastirea Cutlumus, numita pe vremuri „marea lavra a Tarii Românesti“, „lavra“ în sensul de prima, adica cea mai importanta. Cutlumusul a fost manastire ajutata de domnii români foarte mult, dar nu a devenit manastire româneasca, desi poate a fost cel mai aproape de acest deziderat. În orice caz, eu, când ma duc, sunt bine primit, din fericire, la orice manastire si vad ca se recunoaste marele ajutor pe care Tarile Române l-au acordat fiecarei manastiri în parte. lumina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.