Actiunile din ultima luna ale Guvernului Ponta au distrus credibilitatea Bucurestiului

Presa internationala, de stânga sau de dreapta, este unanima în condamnarea derapajelor antidemocratice ale puterii USL. Daca însa, pâna acum, România a beneficiat de o atitudine îngaduitoare din partea Uniunii Europene si a Statelor Unite, de-acum înainte trebuie sa ne asteptam la o atitudine mult mai putin prietenoasa si mai intransigenta.

Fie ca vorbim de publicatii considerate „de stânga” – The New York Times, Washington Post, The Guardian, BBC News, Le Monde El Pais – de „centru” – Financial Times, The Economist – sau de „dreapta”, The Wall Street Jour­nal, Le Figaro sau Frankfurter Allgemeine Zeitung, presa occidentala a fost unanima în toata aceasta perioada în condamnarea derivei antidemocratice a Guvernului României si a atacurilor la adresa statului de drept.

El Pais si Le Figaro au dat chiar acelasi titlu – „România este noua oaie neagra a Europei” -, desi au orientari ideologice diferite.
Pentru a evalua impactul catastrofal pe care l-a avut campania de demitere a presedintelui trebuie sa reamintim ca, indiferent de ceea se afirma în România, nici José Manuel Barroso, nici Viviane Reding, nici Herman van Rompuy nu deschid la prima ora ziarele românesti, ci, cel mai probabil, Financial Times si International Herald Tribune, editia europeana a New York Times. Una dintre cele mai respectate voci pe ambele maluri ale Atlanticului este aceea a lui Judy Dempsey, de multi ani reporterul IHT pentru Europa. RL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.