Alimente cu valoare terapeutica împotriva arsurilor la stomac

Bananele

Aceste fructe calmeaza tubul digestiv, fiind între­buintate de multa vreme ca remediu la diverse proble­me gastrointestinale. Ele contin o enzima care actio­neaza asupra mucoasei gastrice, determinând-o sa produca o cantitate mai mare de mucus. Acesta for­meaza un strat protector ce linisteste stomacul iritat si astfel atenueaza senzatiile de arsura. Cele mai potri­vite sunt bananele înca verzi, neajunse la maturitate deplina, deoarece în ele exista leucocianidina, un fla­vonoid care poate preveni eficient ulcerul, protejând mucoasa gastrica împotriva unor eventuale leziuni, provocate de anumite substante iritante sau de unele medicamente, ca de pilda aspirina. Totodata, cerce­tarile recente de la Universitatea Liverpool au pus în evidenta faptul ca fibrele solubile din banana reduc inflamatiile dureroase, prezente în afectiuni cum sunt boala Crohn si colita hemoragica.

Ananasul
Si ananasul este deosebit de bogat în enzime digestive si în substante proteolitice, indispensabile asimilarii proteinelor în organism, motiv pentru care el se foloseste adesea contra arsurilor la stomac si a altor tulburari digestive. E bine de stiut ca acest fruct contine multa glutamina, care protejeaza mucoasa gastrica. Pentru a preveni aparitia senzatiilor de arsura, va sfatuim sa mâncati câteva cubulete de ananas stropite cu miere, fie la începutul mesei, ca antreu, fie între diferitele feluri de mâncare.

Scortisoara
Scortisoara este un carminativ, ea reduce la mini­mum balonarile si face ca digestia sa se desfasoare lin. Daca va supara uneori arsurile sau problemele gastrice provocate de hiperaciditate, încercati sa beti un ceai de scortisoara si sa mâncati o felie de pâine prajita presarata cu aceasta mirodenie. În plus, daca o veti consuma zilnic, scortisora va va fi de ajutor pen­tru scaderea nivelului glicemiei.

O salata biblica pentru arsurile la stomac

O serie de plante, fructe si seminte, unele dintre ele mentionate în textul Bibliei, sunt considerate eficiente pentru ameliorarea arsurilor la stomac. Ne referim, printre altele, la migdale, andive, pa­pa­die, nasturel, salata verde, mustar, masline si nuci. Daca aveti deseori arsuri, va puteti prepara o salata din aceste ingrediente, bune pentru linistirea stomacului, cu un dressing compus din otet, usturoi, ulei de mas­line si mustar. Persoanele mai comode pot înlocui salata cu un paharel de bitter (Jagermaister), baut cu jumatate de ora înainte de masa. Dar indiferent pentru care varianta va deci­deti: mâncati fara graba, meste­cati bine si încheiati masa cu un ceai de menta cu ghimbir. formula as

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.