Apostolul cel întâi chemat revine în România

Potrivit textelor Sfintelor Evanghelii, Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Apostol Petru, amândoi fii ai pescarului Iona si viitori Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos. Erau originari din Betsaida, localitate situata pe tarmul lacului Ghenizaret (Marea Galileii), din provincia Galileea, în nordul Tarii Sfinte, având aceeasi ocupatie ca tatal lor. Aveau o casa în Capernaum.

Prezenta Sfântului Apostol Andrei pe teritoriul Dobrogei de azi este probata de numeroase toponimice sau traditii orale specifice acestor locuri. O serie de hidronime pastreaza amintirea Sfântului Apostol în zona, cum ar fi “Pârâiasul Sfântului Andrei” sau “Apa sfântului”.

Numele Sfântului Apostol Andrei este prezent în memoria traditiei orale si a folclorului românesc, mai ales din zona Dobrogei de astazi. Exista o traditie folclorica care vorbeste despre popasul facut de Sfântul Andrei în Dobrogea, pe teritoriul dregatorilor Cutusun si Dura, în satul Cuzgun, astazi hotarul comunei Ion Corvin (judetul Constanta), în apropiere de granita româno-bulgara. În apropierea acelei asezari se afla o padure ce adaposteste doua pesteri, care au servit Apostolului si însotitorilor sai drept loc de odihna. Aceste pesteri au devenit lacasuri de cult pentru populatia din zona. În anul 1943, episcopul Chesarie Paunescu al Dunarii de Jos a sfintit pestera, însa a urmat o perioada dificila pâna în anul 1990, când a început ridicarea unei manastiri.

lumina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.