Arca lui Noe – Anomalia de pe Muntele Ararat

Potrivit Bibliei, Noe a construit o corabie uriasa la indemnul lui Dumnezeu. Dimensiunile corabiei, prezentate in Biblie, erau urmatoarele: lungimea de trei sute de coti, latimea de cincizeci de coti iar inaltimea de treizeci de coti, dimensiuni care, conform cercetarilor istoriografice, echivalau cu 137 de metri lungime, 23 de metri latime si 14 metri inaltime. Conform surselor biblice, constructia a fost realizata cu ajutorul asa zisului lemn gofer(chiparos). Existenta si provienenta acestui material necunoscut ingineriei maritime este pusa sub semnul intrebarii de catre cercetatorii biblici. Noe trebuia astfel sa isi salveze familia si animalele terestre de marele potop.

arca2

Haji Yearam s-a nascut in Armenia, în 1832, iar mai tarziu a emigrat în SUA, unde a si murit în 1932. El a relatat ca pe vremea cand era adolescent si statea intr-o localitate din apropierea Araratului, trei straini care voiau sa demonstreze ca Biblia este un fals au venit la el si la tatal sau si i-au angajat ca sa le fie ghid pe munte. Haji spunea ca, dupa numeroase peripetii, au ajuns intr-o mica vale formata de un ghetar si inconjurata de mici stanci. Pentru ca era o vara cu temperaturi ridicate, o parte din ghetar se topise si lasa sa se vada o bucata din… arca lui Noe.

arca lui noe

Armeanul a povestit ca au intrat cu totii in ambarcatiune si au explorat-o. Haji Yearam relata ca aceasta avea mai multe punti si compartimente ce semanau cu grajdurile pentru animale din timpurile noastre. Intreaga structura era acoperita cu un fel de lac gros si puternic. Arca era construita, mai degraba ca o casa mare si incapatoare, decat ca o ambarcatiune, dar nu avea niciun fel de ferestre.

noahs-ark

Armeanul spunea ca strainii care i-au angajat – despre care crede ca erau oameni de stiinta – au fost atat de furiosi de descoperire, incat au vrut sa o distruga. N-au reusit sa ii dea foc si nici sa o faca bucati. Haji declara ca strainii au facut un pact ca sa nu dezvaluie sub nicio forma ceea ce vazusera pe Muntele Ararat.
Un alt armean care a declarat ca a vazut arca, impreuna cu unchiul sau, in 1902, a fost George Hagopian. Interviurile cu el au fost înregistrate si mai exista si azi.

agopian

Hagopian a spus ca a ajuns la arca dupa ce a urcat timp de sapte zile pe Ararat, pornind din localitatea Van. El a spus ca arca e o ambarcatiune lunga, ce se afla în apropierea unei stanci inalte. Materialul din care parea sa fie facuta arca era un fel de lemn pietrificat, a mai spus Hagopian. sursa

entry animals into noahs ark jan brueghel

Ararat este un munte cu doua varfuri „Araratul Mare” (5.165 m) si „Araratul Mic” (3.896 m), muntele fiind de fapt un vulcan stins situat pe podisul Anatoliei, Turcia, in apropiere de granita cu Armenia si Iran.

MountArarat

Potrivit marturiei biblice Muntele Ararat este considerat drept locul unde s-ar fi oprit Arca lui Noe, dupa incetarea potopului si retragerea treptata a apelor. Pe langa Sfanta Scriptura, referinte despre potopul din vremea lui Noe, precum si Muntele Ararat, sunt prezente in “Epopeea lui Ghilgames” si in Coran. De-a lungul vremii, Muntele Ararat a constituit o atractie constanta in lumea arheologilor si a savantilor biblici. Astfel, in cautarea Arcei lui Noe, pe culmile abrupte ale acestui munte au fost efectuate nenumarate calatorii si expeditii de cercetare.

ararat0

Astfel, in anul 1670, un cercetator olandez, anume Jan Struys, a intreprins o expeditie pe renumitul munte, in cautarea celebrei Arce; cu aceasta ocazie, el a intalnit un pustnic, care i-a daruit o cruce de lemn, confectionata din lemnul Arcei, potrivit marturiei aceluia. In anul 1840, manastirea armeana care sustinea ca poseda ramasite din Arca lui Noe a cazut prada unui incendiu, pierzandu-se astfel orice posibila urma a Arcei.

ararat01

In anul 1856, trei cercetatori britanici au efectuat o calatorie pe Muntele Ararat, cu dorinta declarata de a anula “mitul” despre Arca lui Noe. Se marturiseste ca cei trei exploratori au gasit Arca, insa au ascuns descoperirea, sustinand mai departe inexistenta unui potop universal. Dupa moartea celor trei, descoperirea lor a fost aflata. Potivit insemnarilor acestora, jumatate din Arca se afla sub un ghetar, iar jumatate sub apele unui lac alpin.sursa

ararat5

Relicvele, adica niste bucati de lemn au fost gasite ingropate intr-o zona situata la 4.000 de metri altitudine. Ca sa se convinga de autenticitatea lor, exploratorii au testat bucatile despre care spun ca sunt parte din Arca lui Noe, cu carbon 14.
In urma analizelor de laborator s-a constatat ca vechimea lor este 4.800 de ani, ceea ce inseamna ca dateaza cam din aceeasi perioada cand ar fi avut loc evenimentele relatate in Biblie.
Despre Muntele Ararat s-a crezut mereu ca ar fi locul unde imensa nava si-ar fi gasit sfarsitul, iar credinciosii si literatii au sperat intotdeauna ca acolo sa se descopere dovezi ca povestirile biblice sunt adevarate.
“Nu suntem siguri 100% ca este vorba despre arca, insa suntem siguri 99,9%”, a declarat Yeung Wing-cheung, regizor de filme documentare chinez originar din Hong Kong si membru al echipei de exploratori numita Noah’s Ark Ministries International. sursa

Specialistii au recunoscut ca urma care se distinge pe Muntele Ararat este „un obiect artificial, acoperit de gheata si zapada”, fara a preciza insa daca acel obiect ar putea fi creat de mana omului. Fotografiile arata insa ca „anomalia” are aproximativ aceleasi dimensiuni ca acelea descrise in Biblie pentru arca lui Noe. sursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.