Atractia între sexe: scrisa în stele sau înscrisa în ADN?

De ce o femeie îi poate parea foarte atragatoare unui anumit barbat si îi poate fi indiferenta altuia? De ce o anume femeie e atrasa irezistibil de un anume barbat, în vreme ce amica ei se mira de aceasta preferinta si se întreaba: “Ce-o fi gasit Cutarica la Cutare, ca mie nu mi se pare deloc sexy?”

Raspunsul poate implica, de la caz la caz, consideratii psihologice, explicatii astrologice, referiri fataliste la soarta etc., dar oamenii de stiinta vin din nou si ne trântesc în fata acelasi raspuns scurt, sec si brutal: CMH!

Complexul major de histocompatibilitate (CMH) este reprezentat de molecule situate pe suprafata leucocitelor (globulele albe din sânge), implicate în apararea imunitara a organismului, la diverse vertebrate, inclusiv la oameni. Aceste molecule joaca un rol important în imunitate – în recunoasterea celulelor si substantelor proprii organismului, diferentiindu-le de cele straine. CMH este astfel implicat în diverse fenomene care au de-a face cu imunitatea – de pilda, compatibilitatea în caz de transplant ori predispozitia la boli autoimune. Si, asa cum s-a descoperit relativ recent, acelasi CMH are ceva de spus si atunci când e vorba despre relatiile dintre barbati si femei.

Descopera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.