Bacteria ciumei gasita in chihlimbar

Biologii au facut o descoperire uimitoare – intr-o bucata de chihlimbar au gasit o bacterie care produce ciuma. Agentul cauzator al bolii are o vechime de aproximativ 20 de milioane de ani.

Ciuma sau pesta (lat. pestis = epidemie) este o boala infectioasa deosebit de contagioasa, produsa de bacteria Yersinia pestis. În trecut, boala a luat forme de pandemie întinzându-se pe mai multe continente. Pe continentul european, au existat mai multe pandemii de ciuma, cea numita Ciuma lui Iustinian (541-542), cea numita Moartea neagra, în secolul XIV si o a treia pandemie, datata 1855. Se stie faptul ca a treia pandemie a fost cauzata de Yersinia pestis, dar afirmatia ca aceeasi bacterie se face vinovata si de Ciuma lui Iustinian si de Moartea Neagra este astazi pusa la îndoiala de istorici si medici.

ciuma

Este cel mai vechispecimen de Yersinia pestis. George Poinar de la Universitatea de Stat din Oregon (SUA) a spus ca au fost gasite si trompe de insecte alaturi de bacterii in sange uscat. Poinar si colegii sai incearca sa gaseasca urme ale trecutului in bucati de chihlimbar si a reusit sa descopere chiar si ciuperci halucinogene din perioada dinozaurilor.

chihlimbar2

Cea mai veche tulpina de Yersinia pestis a fost gasit in Republica Dominicana.

chihlimbar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.