Biserica Densus – Nicolae Densusianu – Ovid Densusianu – Galerie Foto

DensusBisericaBiserica din Densus situata la cativa kilometri de Ulpia Traiana Sarmisegetusa, isi pastreaza inca secretele astfel incat nimeni nu poate spune cu certitudine cand a fost ridicata.

Biserica are o lungime de 30 de metri, latimea de 8 metri, inaltimea de 18 metri si un spatiu interior de 15 metri patrati. Zidurile au fost construite din caramizi cu inscriptii romane, capiteluri, pietre funerare, tuburi de canalizare, blocuri, marmura, coloane si statui luate din Ulpia Traiana.

Densus

Densus1

 

 

 

 

 

 

Densus2

Densus4

 

 

 

 

 

 

Densus5Densus6

 

 

 

 

 

 

Biserica Sfântul Nicolae din Densus a fost ridicata pe ruinele unei constructii din antichitate (sec.IV). De plan patrat (cca. 6 x 6 m), naosul este strapuns de un turn în jurul caruia se afla un spatiu îngust acoperit cu o bolta de sprijin. Spre est se afla o adânca absida semicirculara, atât la interior cât si la exterior, având pe latura sudica un diaconicon de mari dimensiuni. Acoperisul întregii constructii este din placi de piatra. Încaperi anexe au fost adaugate pe latura sudica în sec. XIV-XV. Construita din pietre romane fasonate aduse din ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa din apropiere, biserica are o înfatisare ciudata, care nu ascunde însa amprentele stilistice ale romanicului târziu.

2DensusBiserica2DensusBiserica1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2DensusBisericaAlee2DensusBisericaAlee2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Specialistii spun ca Biserica din Densus ar putea fi o copie a Bisericii San-Nicoara din Curtea de Arges, din care s-au mai pastrat doar niste ruine.
Coincidenta ar fi si faptul ca are acelasi hram, Sf. Nicolae, ca si biserica argeseana.

2DensusBisericaInterior

2DensusBisericaInterior1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

George Calinescu spunea despre aceasta ca este “o biserica bizara, facuta din marmuri si coloane, culese de la Sarmizegetusa. Un mic stalp din cei patru care sustin ingusta turla e o stela romana purtand numele lui Longinus. E o marmura cu o inscriptie eleganta, luminoasa, frumoasa precum o statuie. Ascunsa in umbra, abia luminata de cateva suvite de soare venind pe niste ferestruici, aceasta face impresia unei opere divine furata de genii nocturne”.

DensusBiserica1

DensusBiserica3

 

 

 

 

 

 

DensusBiserica2

DensusBiserica5

 

 

 

 

 

 

Densus7

Densus8

 

 

 

 

 

 

Densus9

DensusBiserica6

 

 

 

 

 

 

Aflata in apropierea ruinelor fostei capitale a Daciei romane, biserica din Densus a fost obiectul multor controverse intre oamenii de stiinta. Unii au considerat ca biserica ar fi fost mausoleul generalului roman Longinus Maximus, ucis de daci, iar altii cred ca edificiul este un fost templu roman al zeului Marte.

DensusBiserica7

DensusBiserica8

 

 

 

 

 

 

DensusBiserica9

DensusBiserica44

 

 

 

 

 

 

DensusBisericaGeam

DensusBisericaGradina

 

 

 

 

 

 

Cea mai vehiculata parere este cea care sustine ca actuala biserica din Densus a fost un templu roman crestinizat, adica o biserica paleocrestina construita intre secolele IV-VI, fiind si prima biserica de pe teritoriul Daciei. Cert este faptul ca biserica a fost ridicata pe ruinele unei constructii din antichitatea secolului al IV-lea.

DensusBisericaCal

DensusBisericaCruce

 

 

 

 

 

 

DensusBisericaPictura

DensusBisericaPictura1

 

 

 

 

 

 

In semiintunericul care stapâneste interiorul acestei masive constructii se disting cu greu fragmente de pictura ramase peste ani. Picturile de pe registrele superioare ale peretilor naosului ca si de pe altar apartin zugravului Stefan. Semnatura cu care acesta si-a pecetluit opera se poate vedea si azi.

DensusChurch1

DensusChurch

 

 

 

 

 

 

DensusBisericaTurla

DensusBisericaDescriere

 

 

 

 

 

 

Nicolae Densusianu a fost un jurist si istoric român, membru corespondent al Academiei Române, care a ramas cunoscut mai ales prin lucrarea sa monumentala Dacia preistorica.

NicolaeDensusianu3

NicolaeDensusianu

 

 

 

 

 

 

NicolaeDensusianu2NicolaeDensusianu1

 

 

 

 

 

 

Fiul parohului unit din Densus, Bizantius Pop, si al Sofiei, Nicolae a fost frate cu Aron Densusianu, poet si critic literar, profesor de limba latina la Universitatea din Iasi. Fiul profesorului Aron a fost poetul Ovid Densusianu.

OvidDensusianu

OvidDensusianu1

 

 

 

 

 

 

Ovid Aron Densusianu a fost un filolog, lingvist, folclorist, istoric literar si poet român, membru al Academiei Române si profesor la Universitatea din Bucuresti.

DensusHartaDensusBisericaIndicator

 

 

 

 

 

 

Biserica Sfântul Nicolae din Densus este cea mai veche biserica româneasca în care si astazi au loc slujbe religioase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.