„Bucura-te, ceea ce ai aratat minunile tale tuturor“

„Orice icoana a Maicii Domnului este facatoare de minuni, pentru ca prezenta Maicii Domnului salasluieste în orice icoana. Dar faptul ca aceasta sfânta icoana de la Schitul românesc Prodromu este nepictata de mâna omeneasca dezvaluie o mare minune pe care însasi Maica Domnului a aratat-o în chip real, în chip foarte frumos, ca semn al binecuvântarii si al ocrotirii poporului român. Prezenta copiei Icoanei Maicii Domnului Prodromita la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului – o reproducere fidela, în marime naturala, a Icoanei facatoare de minuni de la Sfântul Munte Athos, atât în ceea ce priveste pictura, cât si ferecatura ei – este, de asemenea, un semn al purtarii de grija a Maicii Domnului pentru orasul Bucuresti, pentru Tara Româneasca si pentru toata Patriarhia Româna, deci pentru toti credinciosii ortodocsi români“, a spus arhimandritul Ciprian Gradinaru, Eclesiarhul Paraclisului Patriarhal, cu putine zile înainte de sarbatoarea de astazi închinata Icoanei Prodromita, unul din hramurile Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Prodromita

Aceasta icoana este singura din istoria Bisericii Ortodoxe Române care s-a pictat în chip minunat, dupa mai multe încercari nereusite ale pictorului iesean Iordache Nicolae de a zugravi Sfintele chipuri, în anul 1863, la rugamintea ieroschimonahului Nifon Ionescu, primul staret al Schitul românesc Prodromu. De altfel, cercetata la microscop, specialistii nu au identificat urme de pensula, ceea ce întareste marturisirea pictorului desprinsa dintr-un act sigilat si semnat de el în data de 29 iunie 1863, care se pastreaza în arhiva Schitului Prodromu:

„(…) când m-am dus sa ma apuc de lucru – o, preaslavite minunile Maicii lui Dumnezeu! – s-au aflat chipurile drese desavârsit precum se vede; si eu vazând aceasta minune, n-am mai adaos a-mi mai pune condeiul, fara numai am dat lustrul cuviincios, desi cu greseala am facut aceasta, ca sa dau lustru la o asemenea minune“.

Conform notatiilor ierodiaconului în lucrarea „Icoana nefacuta de mâna omeneasca Prodromita“, portretele zugravite în icoana sunt identice cu portretele reale ale Fecioarei si Pruncului Iisus asa cum au fost consemnate de martorii oculari contemporani. Exista o descriere ramasa de la Sfintii Epifanie si Nichifor: „Înca de când vietuia pe pamânt era fata ei ca vederea bobului de grâu, par galben, ochi ascutiti la vedere, întru care luminile erau asemenea rodului de maslin, sprâncenele ei erau plecate si ales de negru, nasul potrivit, buzele ca floarea trandafirului, fata nu rotunda, nici scurta, ci putin alungita, mâinile si degetele lungi, hainele pe care le purta erau simple si putin mai lungi decât masura corpului, cu trupul gingas, având parul bine si cu multa cuviinta legat“. Lumina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.