Calitatile unui vin liturgic

Vinul pentru Sfânta Împartasanie trebuie sa fie natural, adica din struguri, si dulce. Secretul pentru a scoate un vin dulce este momentul culesului si concentratia de zahar acumulata de soiul respectiv. Daca strugurii sunt culesi în septembrie, va iesi un vin sec si slab alcoolizat. Când sunt culesi spre sfârsitul lunii septembrie sau în octombrie, acelasi soi poate da un vin demidulce sau dulce. Astfel, se culeg întâi soiurile care acumuleaza cel mai repede cantitatea optima de zaharuri (soiurile timpurii), continuând cu cele tardive.

“Vinul este un produs viu. Mai are, în afara de alcool, anumiti compusi care îi dau aroma specifica soiului. Buchetul vinului se face în timp. Nu poti sa maturezi un vin în doua-trei luni, ci în timp”. De aceea mustul este lasat în cisterne sa fermenteze si abia apoi transferat în crama, unde se va face maturarea lui. Astfel, este produs vinul bisericesc, traditional si natural.”

lumina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.