Deniile ilustreaza momentele dramatice legate de patimile si jertfa Mantuitorului Iisus Hristos. Doua dintre slujbe au o semnificatie aparte si o structura speciala.
Astfel, Denia din Joia Patimilor, cunoscuta si ca Denia celor 12 Evanghelii, recapituleaza istoria mantuirii, incepand cu Cina cea de Taina si continuand cu prinderea Mantuitorului in gradina Ghetsimani, aducerea Lui la arhiereii Ana si Caiafa, condamnarea de catre Sinedriu, judecarea de catre Pilat, batjocorirea, rastignirea si moartea, incheind cu punerea in mormant.
Vineri seara, credinciosii merg cu flori la biserica. Inainte de denie, in cadrul unei alte slujbe, se scoate in mijlocul bisericii Sfantul Epitaf – o panza pe care se afla imprimata icoana punerii in mormant a lui Iisus Hristos. Acest obiect de cult este asezat pe o masa mai inalta, care inchipuie Mormantul Domnului si pe care se aseaza florile. Credinciosii saruta Evanghelia si crucea asezate pe Epitaf, dupa care trec pe sub masa, fie o singura data, fie de trei ori, in amintirea celor trei zile in care trupul lui Hristos a fost in mormant.
Denia de vineri se mai numeste si Prohodului Domnului si evoca deopotriva durerea la vederea Fiului lui Dumnezeu pe cruce, cat si nadejdea in biruinta Invierii ce se intrezareste. Slujba se incheie cu procesiunea de inconjurare a bisericii, care simbolizeaza inmormantarea Domnului. ziare