Merele românesti sunt mai dulci si contin mai multi compusi benefici decât merele provenite din alte tari, conform unui studiu stiintific realizat de Institutul National de Cercetare – IBA Bucuresti, solicitat de Asociatia Consumatorilor de Produse Alimentare (ACPA) ‘Optimum Cibum”. La analiza organoleptica s-a evidentiat faptul ca soiurile Jonathan si Golden crescute în România au aroma specifica mai intensa decât celelalte mere, iar senzatia de dulce a fost confirmata prin determinari fizico-chimice. De asemenea, analizele fizico-chimica au aratat ca Jonathanul românesc este cu 20% mai dulce decât Jonathanul polonez, iar continutul de substanta uscata solubila si cenusa (care indica prezenta mineralelor si a diversilor compusi) este cu 25%, respectiv 80% mai mare decât marul polonez.
În ceea ce priveste soiul Golden, merele românesti sunt cu 22% mai dulci decât cele italiene si cu 14% fata de cele turcesti. De asemenea, substanta uscata solubila este cu 13% mai mare decât la cele italiene si cu 5% fata de cele turcesti. ziua