Cea mai frumoasa melodie româneasca din toate timpurile

“Rasfoiam” presa online cand am descoperit un titlu ce mi-a starnit curiozitatea ” Cea mai frumoasa melodie româneasca din toate timpurile este plagiata cap-coada! ” ”Dan a luat-o de la un obscur cântaret sârb!”. Mai sa fie ce melodie o fi asta si despre cine o fi vorba in articol m-am intrebat scurt si am deschis link-ul.

Spicuind printre randuri aflu ca unul din cele mai cunoscute si mai iubite slagare este plagiat. Asa si ? Este adevarat ca cel ce a compus melodia a creat o compozitie ce atinge sufletul dar si cel ce o interpreteaza si o face cunoscuta are o mare importanta.

Dan Spataru

Cultura muzicala de astazi si o sumedenie de interpreti afoni dar infatuati fac muzica dupa gustul lor nu dupa cel al publicului. Educarea prin muzica inseamna astazi, 3 bubuituri, 5 lalaieli si multa procesare pe computer.

Nu toti pot intelege si savura muzica lui Mozart sau Chopin asa ca adaptarile facute de un Andre Rieu sau James Last sunt binevenite pentru incepatori.

Educatia in mass media se face cu manele si pitipoance asa ca nu m-as mira ca peste un timp Rembrandt, Orff, si altii sa fie niste ilustri necunoscuti. Nu toti copii au parte de parinti geniali si nu toti parintii culti au copii extraordinari. Rolul mass mediei este complex dar micile ecrane sunt pline de certuri, manipulari grosolane, minciuni politice, etc. Muzica buna, spectacole, teatru, documentare , filme de calitate aproape ca lipsesc cu desavasire.

Dan Spataru nu a fost un cantaret genial dar a stiut si a putut sa emotioneze mii de oameni. I-a facut sa vibreze la unison si a trait clipe de neuitat cand ropote de aplauze veneau ca o avalansa peste el. La un moment dat au venit unii care l-au considerat probabil batran si invechit, pentru ca interesele si sufletul meschin aveau alte viziuni asupra muzicii. Un artist nu canta pentru el ci pentru public dar putini sunt cei ce pricep asta.

Niciodata nu este prea tarziu sa descoperi adevarul si intamplator am aflat ca melodia ceruta in sute de spectacole “Drumurile noastre toate” este un plagiat. Da, cel ce a cantat aceasta melodie este un interpret sarb -Miodrag ”Miki” Jevremovic si melodia originala se numeste ONA NOCAS NECE DOCI – în traducere (EA) NU VA VENI ÎN SEARA ASTA.

Melodia este aceeasi dar versurile sunt diferite. Dupa zeci de ani au venit niste straini, BZN care au lansat si videoclip.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.